Hlavní obsah

S tuhým mrazem a bez Napoleona. Připomínku bitvy u Slavkova sledovalo 11 tisíc lidí

Do letošní bitevní ukázky se zapojilo okolo 1100 vojáků.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na sobotní připomínce bitvy tří císařů ve Tvarožné na Brněnsku chyběl představitel Napoleona Mark Schneider. Akci přihlíželo 11 tisíc lidí. Reportér Seznamu se v neděli u Sokolnic na zkoušku přidal k francouzskému dělostřelectvu.

Článek

Rozestlaná sláma a na nich ženy zachumlané v teplých kožešinách, které tiše sledují stovky mužů ve zbrani. „Jsem Kateřina, rusky Jekatěrina Michajlovna, manželka kapitána ruského dělostřelectva,” vypráví žena v typickém barevném šátku. Slavnou bitvu u Slavkova si v dobovém oblečení připomíná už posedmé.

Akci odkazující na bitvu tří císařů z roku 1805 pravidelně chystají desítky pořadatelů a dobrovolníků. „Jsem tu přes přítele, takže přes lásku,” dodává Kateřina.

Letošní největší připomínka 213. výročí slavkovské bitvy u Tvarožné měla několik zvláštností. Ukázka totiž zachytila počáteční převahu spojenecké ruské a rakouské armády nad Napoleonovým vojskem. A právě nejznámější postava, respektive její současný představitel Mark Schneider na bojišti chyběl. „Postihla jej nějaká příhoda. Naštěstí zůstal v nemocnici jen na pozorování. Jeho štáb samozřejmě dorazil. Poradí si i bez něj,” popsal hlavní pořadatel akce Miroslav Jandora z Projektu Austerlitz.

Do připomínkové bitvy se letos zapojilo okolo jedenácti set vojáků, šedesáti koní a šestnácti děl. Rozpočet akce se pohybuje okolo dvou milionů korun. „Akce má v Evropě opravdu velkou prestiž. Každoročně musíme odmítat stovky účastníků. Kvůli omezeným prostředkům,” vysvětlil Jandora.

Letošní ročník si budou návštěvníci pamatovat i kvůli tuhé zimě. Jedenáct tisíc lidí vidělo bojiště zasypané sněhem a se zimou se popasovalo různě. „Mám dvoje teplé ponožky, tepláky a samozřejmě svařák,” nenechal se překvapit jeden z diváků.

V Tvarožné přihlíželi ukázce z úvodní etapy bitvy, kterou svedl předvoj rakouského generála Kienmayera a posléze první kolony ruského generála Dochturova s francouzským třetím plukem řadové pěchoty v Telnici, kam přibyla Heudeletova brigáda od sboru maršála Davouta. Na tomto místě tehdy Francouzi ustupovali, přestože nakonec slavili úspěch.

O víkendu bylo ve Slavkově i jeho okolí na programu asi třicet akcí připomínajících napoleonské války.

Reportér Seznamu Tomáš Svoboda si v neděli dopoledne v Sokolnicích sám vyzkoušel bitevní vřavu. Jen navléknutí uniformy trvalo skoro půlhodinu. Díky pořadatelům se dostal k francouzským dělostřelcům. „Zapojilo se asi 350 dobrovolníků. V této ukázce útočí spojenecká vojska z prateckého návrší na sokolnický zámek. Francouzi se tehdy ubránili a nenechali protivníka projít. Byl to zlom,” uvedl za pořadatele Ivan Vystrčil.

Bitva tří císařů, v níž se utkala vojska ruského cara Alexandra I. a rakouského císaře Františka I. na straně jedné a Napoleonova armáda na straně druhé, přepsala tehdejší mapu Evropy. Napoleon dosáhl nejzářivějšího vojenského úspěchu. V bitvě bylo podle dobových pramenů zabito nebo zraněno 30 tisíc vojáků. Pořadatelé všech doprovodných akcí se shodují, že je třeba uctívat jejich památku. Také proto se i po roce sešli na Mohyle míru a při pietním aktu vzdali hold mrtvým. Už v lednu pořadatelé začnou chystat scénář na příští rok.

Reklama

Související témata:

Doporučované