Hlavní obsah

„S Tváří nekončím.“ Ondřej Sokol o vulgaritách na jevišti i divácích, které rád provokuje

Výzva s Ondřejem Sokolem: O „vysokém umění“, televizní zábavě a chuti popuzovat lidi.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Spoustu věcí v televizi a pro film jsem zrušil, přiznává populární moderátor a herec. Věnovat se teď chce hlavně divadlu.

Článek

Má několik cen za divadelní režii, před kamerou hraje zásadní role, přesto bojuje s nálepkou „šašek z Partičky a Tváře“. Teď Ondřej Sokol odmítá většinu nabídek, aby mohl proměnit legendární pražský Činoherní klub coby jeho umělecký šéf.

„Pro mě to vždycky bylo nejlepší divadlo na světě. Chodím tam odmala. Jestli někdo ctí tradici Činoherního klubu, jsem to já. Ale je to zanesené spoustou nánosů, které bych rád spálil a vyboural,“ vysvětluje.

To se daří už první inscenací pod jeho vedením. Představení Sopranistky je o dívkách z církevní školy, kterým se ve velkoměstě poněkud vymkne jejich touha být free. Dramatizace skotské knihy roku The Sopranos získala cenu za nejlepší britskou komedii roku 2015. Česká verze ale neměla nejlepší kritiky.

„Premiéra se nám úplně nepovedla. Záměrně jsme udělali spoustu věcí nezvykle, včetně živé kapely, sezení diváků na jevišti a premiéra nebyla technicky dokonalá. Druhý den už to ale bylo nádherné, jsme spokojení,” říká.

Schválně zvolil hru, která je pro Činoherní klub nezvyklá. Vulgaritami prošpikované texty nové nejsou, ale z úst mladých dívek zaznívají poprvé. „Že to spoustu lidí popuzuje, je pro mě jen dobře. Jsem zvyklý, že lidé z mých představení odcházejí, nedokáží je skousnout,“ připouští.

Sokol chce v Činoherním klubu riskovat a divadlo posunout. Aby na to měl víc času, odmítá nabídky z televize a odsunul i plány režírovat další film. V médiích se objevily i zprávy, že kvůli tomu ukončí účinkování v pěvecké reality show Tvoje tvář má známý hlas.

„Vydělal jsem si dost peněz, ale to neznamená, že bych se vším seknul. Tvář a reklama jsou rozjeté, budu je dělat dál, jen nebudu brát nové nabídky,“ říká.

Proč do Sopranistek obsadil tři dívky z Tváře? Využil v představení o teenagerech zkušenosti vlastních dětí? Jak se změní Činoherní klub a proč podle něj herci nemají mít jistotu? Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované