Hlavní obsah

S úředníky jednoduše. Občanka s čipem dostala zelenou

Sněmovna schválila zákon o občanských průkazech s čipem.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Sněmovna schválila návrh zákona o elektronické identifikaci. Ten zakotví pravidla pro používání občanských průkazů s čipem podle evropských směrnic.

Článek

Na fungování systému bude dohlížet Ministerstvo vnitra, které bude udělovat akreditace poskytovatelům těchto služeb.

Zatímco zákon poslanci schválili beze změn, k související novele přijali všechny podané pozměňovací návrhy. Zrušili ustanovení, podle kterého by nebylo zpoplatněné předčasné vydání občanského průkazu, protože už je obsahuje jiný zákon.

Státní ústav pro kontrolu léčiv by měl dostat právo vstupovat do základních registrů, mělo by vzniknout národní koordinační centrum pro elektronické zdravotnictví a vznikl by veřejný katalog služeb veřejné správy.

Průkazy s elektronickým čipem by měly lidem umožnit přihlášení do různých systémů státní správy a vyřizování některých záležitostí bez nutnosti návštěvy úřadu.

Měly by být podle představ Ministerstva vnitra povinným dokladem a kromě prokazování totožnosti osobně by měly být prostředkem pro elektronickou identifikaci.

Dalším z cílů nových občanských průkazů je poskytnout držitelům elektronický podpis. Identifikace člověka bude nezbytná i pro ryze informační služby, například pro žádost o výpis z informačních systémů veřejné správy.

Díky elektronické identifikaci bude možné doklady použít napříč státy EU, což umožní evropská směrnice, kterou musejí do svých zákonů zakomponovat všechny členské státy.

Výhodou využívání elektronické identifikace je podle Ministerstva vnitra úspora času a peněz, dostupnost nebo rychlost.

Reklama

Doporučované