Hlavní obsah

S vakcínou i bez ní. Přibližně šestina amerických olympioniků není očkovaná

Foto: Profimedia.cz

Americká výprava během zahajovacího ceremoniálu olympiády.

Reklama

Asi 100 z celkem 613 amerických sportovců, kteří odcestovali do Tokia kvůli olympijským hrám, nepodstoupilo očkování. Jen několik hodin před zahájením olympiády o tom informoval šéf jejich olympijského a paralympijského výboru.

Článek

Americká olympijská výprava v Japonsku čítá více než šest set sportovců, svou zdravotnickou dokumentaci během příprav na cestu do Tokia ale mělo poskytnout jen 567 z nich. Podle Jonathana Finnoffa, lékařského šéfa Olympijského a paralympijského výboru Spojených států amerických, přibližně 83 % olympioniků uvedlo, že již podstoupili očkování.

„Osmdesát tři procent je ve skutečnosti solidní počet a jsme s ním docela spokojeni,“ cituje agentura AP Finnoffa. Každý americký olympionik měl před odletem vyplnit dotazník, který se mimo jiné týkal i podstoupené vakcinace, podle Finnoffa ale odpovědi sportovců nejsou až tak zásadní, jelikož výbor v rámci zacházení s výpravou nerozlišuje mezi očkovanými a neočkovanými.

Odhady Mezinárodního olympijského výboru udávají, že asi 85 % obyvatel olympijské vesnice v Tokiu očkování absolvovalo. Daný údaj však vychází z čísel, které hlásí olympijské výbory jednotlivých zemí, a nejde tak o nezávisle ověřené číslo. „Nejlepší věc, kterou můžeme udělat, je předpokládat, že každý je vystavený riziku, a snížit to riziko zavedením opatření ke zmírnění covidu-19, o kterých víme, že fungují,“ uvedl Finnoff.

Americká výprava ve svých řadách momentálně eviduje dva nakažené olympioniky - beachvolejbalistu Taylora Crabba a Karu Eakerovou, náhradnici gymnastického týmu. V rámci všech sportovců, kteří na letošní olympijské hry dorazili, pak Mezinárodní olympijský výbor eviduje 13 infikovaných.

„Po dodržování všech preventivních opatření, po očkování a po dodržování protokolů jsem měl pozitivní test na covid-19. Naštěstí jsem bez příznaků, ale jsem hluboce zklamaný, že se nemohu na písku připojit k Jakeovi a že nemůžu soutěžit jako člen Týmu USA,“ vyjádřil se ke své nákaze Crabb, který tvořil tandem s Jacobem Gibbem. Ten se olympiády nakonec zúčastní s náhradníkem.

Koronavirus a jeho mutace jsou dlouhodobým strašákem olympiády a značnou dobu kvůli němu nad konáním této přední sportovní události visel otazník. Čtyři nakažené sportovce nahlásil dokonce i český tým, který do Japonska odcestoval. Celkem už Česko v Tokiu eviduje šest nakažených členů výpravy.

Poprask pak napříč českou společností vyvolal i případ nakaženého lékaře Vlastimila Voráčka, který byl podle zjištění Seznam Zpráv vůbec prvním infikovaným Čechem po příletu na olympiádu. Ten se před cestou do Tokia nenechal naočkovat, stojí si však za tím, že do Japonska odletěl zdravý, a odmítá možnost, že by právě on byl zdrojem nákazy, která se rozšířila i mezi české sportovce.

„Ohledně olympijských her v Tokiu byly zadány určité předpoklady organizátory her, podle kterých se může sportovec a doprovod účastnit. Očkování bylo zadané jako dobrovolné,“ vyjádřil se pro média ohledně mnohými diskutované vakcinace Voráček.

Během letu, kterým se do dějiště her dopravil jak on, tak i reprezentanti, navíc ne zcela všichni pasažéři dodržovali přísná epidemická pravidla. Tuto skutečnost později potvrdil i Český olympijský výbor. Vyšetřováním letu se budou zabývat hygienici.

„Pochybení ČOV nemůže v žádném případě vyšetřovat jeho vedení. Výprava olympioniků do Tokia je hrazena z veřejných prostředků a musí se vyšetřit celé toto pochybení. Na tom jsem již domluven s @adamvojtechano,“ informoval na Twitteru předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser.

Tokio 2021 – speciál Seznam Zpráv

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

PROGRAM A VÝSLEDKY Dnes v Tokiu, Češi v akci, výsledky – ZDE

TOKIO Původní informace z Tokia, reportáže, profily vítězů – ZDE

Reklama

Doporučované