Hlavní obsah

Saakašvili k výslechu nepůjde, vyšetřovatele přijme ve stanovém městečku

Michail Saakašvili se odmítá dostavit k výslechu. Ubytoval se ve stanu před ukrajinským parlamentemVideo: AP

 

Reklama

Exprezidenta se pokusila zatknout ukrajinská tajná policie, ale jeho příznivci ho osvobodili z auta.

Článek

Pokusili se ho zadržet, bývalý gruzínský prezident ale s pomocí svých podporovatelů uprchl a teď se odmítá dostavit k plánovanému výslechu. Vyšetřovatelům už vzkázal, že je přijme ve stanovém městečku, které vzniklo před budovou ukrajinského parlamentu. Tam se ubytoval se svými spojenci.

V noci do improvizovaného squatu vnikla policie, Saakašviliho ale nenašla. „Vpadli do stanů a začali každého mlátit rukama, nohama a obušky. Když jsem se snažil postavit, dostal jsem obuškem do hlavy a upadl na zem,” stěžuje si na zásah jeden ze Saakašviliho podporovatelů s krvavým šrámem na hlavě.

Saakašvili už vydal emotivní prohlášení, ve kterém kritizuje ukrajinskou vládu. „Od úplného začátku odmítali uznat moji stranu, nedali mi občanství, pak ještě lhali o včerejších událostech. Styďte se!” volal gruzínský aktivista po spravedlnosti. Dále požadoval odvolání prezidenta Petro Porošenka, šéfů ukrajinské tajné služby a prokuratury.

Ukrajinské úřady považují Saakašviliho za uprchlíka, který se vyhýbá obvinění z napomáhání státnímu převratu. Porošenko pozval Saakašviliho na Ukrajinu v roce 2015, bývalý gruzínský prezident ho ale nyní kritizuje za váhavé potírání korupce a klientelismus.

Podle ukrajinské tajné služby získal Saakašvili za svou předešlou činnost na Ukrajině půl milionu dolarů. Peníze měl dostat od podnikatele, který se nyní ukrývá v Rusku a patří k blízkým lidem svrženého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Ten ze země uprchl v roce 2014 po krvavých protestech v Kyjevě a je obviněn z vlastizrady.

Reklama

Doporučované