Hlavní obsah

Saakašvili odjel za svou rodinou do Nizozemska, chce zůstat politicky aktivní

Saakašvili je v Nizozemsku, chce zůstat politicky aktivní. Video: AP, Reuters

 

Reklama

Bývalého gruzínského prezidenta a opozičního politika Michaila Saakašviliho v pondělí ukrajinské úřady v Kyjevě zatkly a vyhostily do Polska. Nyní je Saakašvili v Nizozemsku, kam odjel za svou manželkou a dvěma syny, kteří v zemi žijí.

Článek

Michail Saakašvili byl v pondělí vyhoštěn z Ukrajiny do polské Varšavy. Nyní se nachází v Nizozemsku, kam odjel údajně za svou rodinou, která v zemi žije. Jeho manželka má nizozemské občanství. Informovala o tom ve středu nizozemská tisková agentura ANP. Tamní ministerstvo zahraničí zatím informaci podle agentury Reuters nepotvrdilo.

Politik prohlásil, že jeho plánem je se poté pohybovat po Evropě. A stále se chce věnovat politické činnosti. Kam má konkrétně namířeno, novinářům neřekl.

Saakašvili se na Ukrajině politicky angažoval od roku 2015. Od ukrajinského prezidenta Petra Porošenka dostal i občanství. Vztahy mezi oběma politiky ale postupně ochladly a gruzínský exprezident o ukrajinské občanství přišel. Saakašvili vedl demonstrace za svržení prezidenta.

Občanství ho zbavila také jeho rodná země Gruzie už v roce 2015. Saakašvili zde byl obviněn a v jednom případě už i odsouzen za zneužívání pravomocí.

Na Ukrajinu se podle tamních úřadů dostal nezákonnou cestou. Saakašviliho loni v září silou přenesli přes polsko-ukrajinskou hranici jeho příznivci. Saakašvili tvrdí, že byl aktuálně deportován za svou kritiku Porošenka a tolerování korupce.

Reklama

Doporučované