Hlavní obsah

Kyjevský soud propustil Saakašviliho na svobodu. O víkendu držel hladovku a při líčení zpíval národní hymny

Soudem osvobozený Saakašvili při líčení zpíval ukrajinskou a gruzínskou hymnuVideo: AP

 

Reklama

Kyjevský soud v pondělí zamítl žádost ukrajinské prokuratury o uvalení vazby pro gruzínského exprezidenta Michaila Saakašviliho. Proti rozhodnutí soudu je možné se do pěti dnů odvolat.

Článek

S Michailem Saakašvilim v pondělí v Kyjevě proběhl soud. Gruzínský exprezident a odvolaný ukrajinský gubernátor byl obžalován za napomáhání ukrajinskému státnímu převratu. Obžaloba pro něj žádala domácí vězení s povinným nošením elektronického náramku. Proti rozsudku je možné se odvolat do pěti dnů.

Aktivista byl od pátku v cele předběžného zadržení. Na protest proti jednání úřadů držel hladovku.

Přeplněná soudní síň na rozhodnutí soudkyně Larysy Cokolové reagovala potleskem. Saakašvili pak novinářům řekl, že hodlá pokračovat v boji proti oligarchické vládě na Ukrajině.

„Nepovažuji se za zadrženého. Považuji se za válečného zajatce. Považuji se za zajatce ukrajinských oligarchů a Putina,” citovala Saakašviliho agentura Unian. Zadržený aktivista navíc při soudním líčení zazpíval ukrajinskou a gruzínskou hymnu.

Exprezident, který si v rodné Gruzii vysloužil pověst zapřisáhlého nepřítele Kremlu, obvinění ukrajinské prokuratury nadále odmítá jako lživé. Podpořit ho k soudu dorazila i bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková.

Ukrajinské úřady považují Saakašviliho za uprchlíka. Prezident Petro Porošenko pozval Saakašviliho na Ukrajinu v roce 2015, jejich vztahy ale postupně ochladly a bývalý gruzínský prezident Porošenka nyní kritizuje za váhavé potírání korupce a klientelismus.

Reklama

Doporučované