Hlavní obsah

Sabina Slonková: ANO, i v Brně už je líp

Sabina Slonková
novinářka

Tím, kdo před několika lety dostal od Andreje Babiše pokyn, ať v Brně zklidní vášně, byl Jaroslav Faltýnek. Ten samý Faltýnek, který do ANO přivedl Jiřího Švachulu, hlavní postavu policejního spisu Stoka.

Reklama

Situaci v Brně vedení protikorupčního hnutí ANO prokazatelně znalo od roku 2016. Neudělalo ale nic.

Článek

Čím víc informací vyplouvá na povrch o tom, jak politici z hnutí ANO v uplynulých letech řídili Brno a parcelovali si prostor veřejných zakázek ve svůj vlastní prospěch, tím slyšitelnější je ticho, kterým na odhalení reagují špičky Babišova hnutí. Včetně premiéra a samotného lídra hnutí.

Je fakt, že když se profilujete jako protikorupční hnutí, je tak trochu marketingový problém, když vaši lidé skončí sami jako podezřelí z korupce. Takže je lepší mlčet a čekat, až se to přežene.

Jenže případ Brno je unikátní v jedné věci: lídři ANO i Andrej Babiš osobně o problémech v jihomoravské metropoli prokazatelně věděli nejméně od roku 2016.

Vím to s takovou jistotou proto, že se na mě tehdy obrátili lidé, kteří brněnskou buňku hnutí kdysi zakládali. Věřili tomu, že jdou bojovat s korupcí, že jde dělat politiku slušně. Jenže záhy se v Brně pod povrchem začaly odehrávat věci, které se dnes v koncentrované podobě na pokračování dozvídáme v médiích.

Zakladatelé brněnského ANO tehdy v roce 2016 proto napsali Andreji Babišovi dopis. Začínal slovy: „Vážený pane předsedo, my, níže podepsaní členové hnutí ANO v Brně, vyjadřujeme hluboké znepokojení nad současným stavem a uplatňovanými praktikami v řadě brněnských místních organizací.“

A pokračovali prosbou o pomoc, protože se „výrazně obáváme ukradení samotné podstaty hnutí za účelem mocenského prospěchu zločinných stávajících, vzájemně provázaných vlivových skupin v Brně, které jsou již pod vlastními jmény pro občany Brna nedůvěryhodné“.

A nestalo se… nic. Andrej Babiš do Brna pohrozil, ať se přestanou hádat, jinak že jejich buňku zruší.

Vliv radního z Brna-střed Jiřího Švachuly, který je dnes ústřední postavou kriminálního spisu Stoka, tak mohl nerušeně sílit.

Právě proti němu přitom byla petice tehdy směřována. Jenže tím, kdo dostal od Babiše pokyn, ať v Brně zklidní vášně, byl Jaroslav Faltýnek. Ten samý Faltýnek, který Švachulu podle brněnských pamětníků do hnutí přivedl. Proto není nijak překvapivé, že Švachula měl dál volné ruce pro své aktivity.

O rok později pak přišlo další varování. Tentokrát už se dokonce neodehrávalo jen ve stranických sekretariátech, ale veřejně. Policie tehdy v Brně zasáhla proti podnikatelům, kteří si kupovali od policie informace o trestních kauzách, aby si lépe kryli záda.

A mezi obviněnými podnikateli skončil David Rusňák, v té době nepsaný vládce Brna, jehož vliv posilovala přímo v Babišově kabinetu tchyně Alena Schillerová. A také manželka Petra na brněnské radnici. David Rusňák patřil mezi prominentní členy hnutí ANO, které také sponzoroval.

Policie jej tehdy obvinila za to, že díky svým kontaktům v podstatě online sledoval vyšetřování, které proti němu vedla policie. A také si nechával zjišťovat, jestli proti němu či jeho firmě policie zahájila nějaké konkrétní kroky. Protože se nakonec Rusňák ke všemu přiznal a z obvinění se vykoupil statisícovou částkou, bylo nakonec stíhání proti němu podmíněně zastaveno.

Tehdy už nicméně musel Andrej Babiš reagovat: od Rusňáka se distancoval a sám podnikatel ukončil své členství v hnutí ANO.

Jenže tím to opět skočilo. Přestože Rusňák nebyl v Brně osamělým pěšákem a byl v kontaktu s lidmi z akce Stoka, žádná stranická čistka nenásledovala. Spolu s Rusňákem byl přitom přímo v kauze úniků policejních informací obviněn i brněnský podnikatel s iráckými kořeny Saman El-Talabani. Ten samý El-Talabani, který je dnes spolupracujícím obviněným v případu Stoka a barvitě vypovídá proti svým komplicům z řad hnutí ANO.

A pak tu jsou neoficiální informace, které rovněž potvrzují, že v Praze na Chodově moc dobře věděli, co se jim odehrává dvě stě kilometrů od hlavního sídla. „No jo, to je ten, co si libuje být od hlavy až k patě oblečený od Vuittona. Z toho bude jednou průšvih,“ řekl mi před dvěma lety jeden z Babišových spolupracovníků, když jsem se ho ptala na jednoho z dalších neformálních vládců Brna.

Jenže na Chodově zjevně spoléhali na to, že Brno je daleko. Přesně to vystihla bývalá manželka dalšího vlivného brněnského politika, která mi loni poskytla rozhovor o tom, jak to ve městě za vlády ANO chodilo.

„Využili toho, že z Prahy do Brna není tolik vidět, a vytvořili tu svůj stát ve státě. A už se tím nijak netajili. Byli si jistí svojí pozicí. Proto ta drahá auta, nákladné dovolené nebo luxusní hodinky, které rádi dávali na odiv,“ popisovala.

Hnutí ANO v tom samozřejmě není samo, podobně se v regionech v minulosti chovaly i jiné strany. Jenže ty měly dost pudu sebezáchovy, aby ve většině případů vyřešily problém dříve, než začal přerůstat hranice kraje a ohrožovat i stranické špičky.

Dosavadní informace, které jsem k případu nashromáždila, ukazují, že například proti místopředsedovi ANO Jaroslavu Faltýnkovi policie zatím dost důkazů nemá. Být ale v pozici Andreje Babiše, vidět, že policie drží v ruce trumf jménem spolupracující obviněný El-Talabani, a vědět, že tohle všechno jsem si mohla ušetřit, kdybych varovné signály neignorovala, asi bych byla pěkně naštvaná. Zvlášť když řídím protikorupční hnutí.

Reklama

Doporučované