Hlavní obsah

Sabina Slonková: Co mají zakrýt čistky ve vládě

Sabina Slonková
novinářka
Foto: vláda.cz

Ve skutečnosti je jedno, kdo ve vládě sedí a koho premiér odvolá.

Reklama

Je úplně jedno, koho premiér odvolá. Dokud bude sedět ve vládě on, pořád hrozí, že lidé budou dál zbytečně umírat.

Článek

„Nechci dopustit tisíce mrtvých. A pokud nám ale někdo dává za vzor Švédsko, které má stejný počet obyvatel jako Česká republika, tak bych rád uvedl, že Švédsko šlo cestou promoření, což vyústilo v to, že tam zemřelo celkově 5 865 lidí s covidem,“ prohlásil Andrej Babiš 21. září loňského roku.

Šest tisíc mrtvých ve Švédsku používal český premiér opakovaně jako nejhorší možný scénář epidemie. Po měsících českého vládního chaosu a zcela nezvládnuté (či spíše neexistující) strategii státu pro boj s covidem se Babišův zlý sen naplnil. Česká republika předstihla stejně velké Švédsko v počtu mrtvých už loni 16. listopadu.

Dnes máme mrtvých 27 tisíc. K tomu zdevastovanou ekonomiku a vybrakovanou státní pokladnu. Jak nyní potvrdil i Nejvyšší kontrolní úřad, jen polovina z výdajů, o které vláda loni navýšila schodek státního rozpočtu, šla na vrub covidu.

Jako jediná smysluplná cesta se už několik měsíců ukazuje očkování. Jenže i tady premiér osobně selhal.

Sliboval, že po Velikonocích se bude očkovat sto tisíc lidí denně.

Holedbal se, že osobně zařizuje dodávky vakcín. „Já od rána do večera bojuju za vakcíny. Já jsem obchodník, a kdyby to měli zařizovat úředníci z ministerstva, ještě nic nemáme.“ Realita? Minulý týden kvůli tomu, že neumí vyjednávat, nikdo pro něj není partner a rozumí jen rozhovorům „na sílu“, Česká republika přišla o 70 tisíc vakcín. A o sto tisících naočkovaných za den si můžeme jen nechat zdát.

Tohle všechno jsou prokazatelná a fatální selhání ministerského předsedy, kvůli nimž má být Andrej Babiš vytrvale pod palbou otázek. A máme po něm požadovat nejen vysvětlení, ale také okamžité kroky k nápravě. (Když už tedy přistoupíme na jeho taktiku „Nikdy neodstoupím“, kterou zopakoval naposledy 28. února.)

Místo toho se Andrej Babiš pokouší odvádět pozornost jinam a jako poslední návnadu vytáhl personální čistku ve vládě. V současné situaci dost nelogický krok. Můžeme si ale být jisti, že se průvan v kabinetu stane hlavní událostí televizních zpráv a zařadí se mezi titulní články na zpravodajských webech.

Ve skutečnosti přitom není vůbec žádný důvod přikládat změnám ministrů nějakou váhu. Je úplně jedno, kdo ve vládě sedí. Je úplně jedno, koho premiér odvolá.

Dokud bude ve vládě sedět on, pořád hrozí, že lidé budou dál zbytečně umírat.

Ano, vláda sice uvolňuje své restrikce, ale i poslední týden pořád umírá v průměru přes sto lidí denně. A navzdory jeho okřídlené větě, že rozhodují experti, je to Andrej Babiš, kdo nese odpovědnost za všechna chybná vládní rozhodnutí. Nejen proto, že je premiér.

Zejména proto, že osobně a opakovaně zasáhl do kompetencí odborníků.

Žádný z jeho ministrů si navíc nedovolí udělat jakýkoli krok, s nímž by Andrej Babiš nesouhlasil. A když už to udělá, jako například Robert Plaga, který se postavil na odpor v případě premiérem navrhovaných úředních maturit, ví, že si může začít balit.

Některé takové okamžiky plné premiérova pověstného mikromanagementu popsali jeho podřízení z vlády anonymně. „Problém je, že ta zasedání vlády vlastně nikdo neřídí. Je to tam jako na trhu. Premiér vyvolává jednotlivé účastníky, otevře se téma, ale místo odpovědných ministrů se vyjadřuje on sám. Třeba k tomu, jak jednal s nějakými Francouzi. Otázku tak musíte položit třikrát a vůbec to neznamená, že se dočkáte odpovědi. Na konci vlády tak vlastně nevíte, co se dohodlo a co bude platit,“ řekl jeden z účastníků vládních zasedání.

Jiné situace známe i veřejně. Ta klíčová, která stála životy tisícovky lidí z podzimní vlny, se odehrála na konci srpna. Odborníci z týmu tehdejšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha navrhovali kvůli zhoršujícím se číslům nákazy přísnější opatření, včetně nošení roušek ve škole.

Andrej Babiš osobně toto rozhodnutí zvrátil. „Jsem trochu v šoku z toho, co vypadlo z ministerstva zdravotnictví. Vůbec se mi to nelíbí.“ „Používám selský rozum a plno věcí mi hlava nebere.“ Výslovně pak zmínil například plánované roušky v prostorách škol.

Byla to lež, Andrej Babiš moc dobře věděl, co se schválilo a co o pár hodin později sám změnil. Teprve po dvou měsících jsem získala dokument, který ho usvědčil. Tím důkazem je Zápis z jednání Rady vlády pro zdravotní rizika ze 17. srpna 2020. Coby předseda rady se jí účastnil osobně Andrej Babiš. Rada se sešla v půl jedenácté dopoledne a jediným tématem byla opatření před nastávajícím školním rokem.

To samé se odehrálo před Vánoci, kdy premiéra přesvědčil jeho PR tým, že lidé si chtějí před svátky nakoupit. Navzdory prokazatelným statistikám a oproti trendům okolních států vláda rozhodla, že obchody zůstanou otevřené a další restrikce se spustí až 27. prosince. A Jan Blatný v pozici ministra zdravotnictví na to kývl. Výsledek se dostavil hned po svátcích, kdy se rozjela zatím nejsilnější smrtící vlna epidemie.

A do třetice tu je svědectví odboráře Josefa Středuly, který na konci února konsternovaně opustil jednání tripartity. Babiš podle něj výslovně zakázal přítomným ministrům, aby na jednání mluvili o tom, co vláda chystá. „Místo toho, aby nám premiér na tripartitě řekl, co navrhuje, tak řekl ministrům, ať se k tomu vůbec nevyjadřují. Při jednání to takto před námi řekl,“ prohlásil poté Středula.

Nikdo z ministrů tehdy neprotestoval. Jako dosud vždycky sklapli před premiérem podpatky.

Premiérův postoj je přitom už více než rok konzistentní a podle mých informací nikdy nepřipustil osobní selhání. Ostatně naznačil to v únorovém rozhovoru pro CNN Prima News i on sám: „Znovu zopakuji, a můžou se všichni smát: Nikdy neodstoupím! Bojuju za to, abych ochránil životy našich lidí. A mám konkrétní výsledky.“

Ano, ke dnešnímu dni to je 27 329 mrtvých. To je to podstatné.

Reklama

Související témata:

Doporučované