Hlavní obsah

Sabina Slonková: Kdo se bojí návratu Radovana Krejčíře?

Sabina Slonková
novinářka
Foto: ČTK

Radovan Krejčíř v soudní síni v JAR.

Reklama

To, že Krejčíř patří mezi nejkrutější postavy polistopadového podsvětí, věděli všichni už dávno. Jeho návrat začal vadit ale až teď.

Článek

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová před pár dny prohlásila, že návrat Radovana Krejčíře z jihoafrického vězení domů není žádoucí. Potvrdila tak současně mé nedávné zjištění o tom, že se uprchlíkova snaha dostat se domů před časem řešila i na Bezpečnostní radě státu, která představu jeho návratu označila za vysoce rizikovou.

O Radovana Krejčíře tu zkrátka nikdo nestojí. „Zřejmě by stál o to, se vrátit, protože tady ho čeká fešáčtější kriminál než tam. Je to však obrovské bezpečnostní riziko,“ řekla nyní pro iDnes ministryně spravedlnosti.

Co se tedy změnilo od roku 2007, kdy tehdejší ministr Jiří Pospíšil požádal Jihoafričany o uprchlíkovo vydání? Marie Benešová dnes tvrdí, že tehdy jsme ještě nevěděli, co je Krejčíř zač a jaké zločiny v jihoafrické zemi spáchá.

Jenže to není pravda.

Už před patnácti lety utíkal Radovan Krejčíř ze své černošické vily s obviněním z přípravy vraždy na kontě. Právě proto ho detektivové té červnové noci roku 2005 přišli zatknout. A všichni z policie i tajných služeb, kteří s ním měli co do činění, moc dobře věděli, jak je nebezpečný. A nelítostný. Inženýr z Českého Těšína platil za jednu z nejkrutějších postav polistopadového podsvětí.

„Podezřívali jsme ho z dalších vražd, jen jsme mu to nestačili dokázat,“ říkal mi tehdy jeden z detektivů, který rozkrýval Krejčířovy zločiny.

To, co nedokázaly české bezpečnostní složky, nakonec dotáhly do konce ty jihoafrické. Radovan Krejčíř totiž podle lidí, kteří jej znají, neumí žít jiný život než ten za hranou zákona. Zločin má v DNA. Když se po útěku z České republiky a zastávce na Seychelách usadil v Jihoafrické republice, i tam záhy rozjel svůj starý byznys v novém kabátě. Jinak to prostě nedokázal.

A za pár let už měl na krku další obvinění z přípravy vraždy, únosu, mučení a obchodu s drogami. A byl za to nakonec i odsouzen. Na pětatřicet let, přičemž soudce v závěrečné řeči označil českého uprchlíka slovem „boss“. Radovanu Krejčířovi se podařilo stát se jedním z vládců jihoafrického podsvětí.

Je dobré si připomenout, že byly doby, kdy se Česká republika vážně snažila uprchlíka dostat domů a postavit před soud za zločiny, které tu spáchal. Dokonce ji to stálo docela dost peněz.

Před lety jsem popisovala příběh, na jehož konci se rozvědce podařilo vypátrat Krejčíře na Seychelách, kde se po útěku z Černošic u Prahy na čas usadil. A stálo nás to všechny dvacet milionů korun. Přesně tolik do honu na Krejčíře investovalo z veřejných peněz společným dílem ministerstvo financí a ministerstvo vnitra.

Co se od té doby změnilo? Proč stát jen tak mýrnyx týrnyx odepíše dvacet milionů a další náklady spojené se snahou dostat Krejčíře domů?

Zásadně se změnily třeba poměry sil v tajných službách. Lidé, kteří se snažili tehdy uprchlíka vypátrat, už pro stát nepracují. Naopak ale ve státní správě povýšili v posledních letech ti, kdo byli podle jedné z verzí u jeho útěku ze země.

Zmizení Radovana Krejčíře uprostřed domovní prohlídky totiž patří dodnes mezi největší záhady polistopadové kriminalistiky. Jak přesně to provedl a jestli mu pomohl někdo ze zasahujících policistů, co byli přímo v jeho domě, nebo to jen jednoduše zbabrali, to se nikdy nevyšetřilo.

Od začátku se ale v bezpečnostní komunitě mluvilo o tom, že mu nikoli s útěkem samotným, ale s cestou přes hranice pomáhali někteří lidé z tajných služeb. Podle jedné z verzí, která se opakovaně dostala na stůl, strávil Krejčíř pod dohledem tajných služeb jistý čas po útěku z Černošic na Slovensku. A teprve když humbuk utichl, zamířil na Seychely.

Radovan Krejčíř byl totiž pro tajné služby cenným zdrojem informací. A nejen těch z podsvětí. Na rozdíl od Františka Mrázka nedisponoval kontakty na politiky, vyznal se ale docela dobře v petrochemickém průmyslu.

Takový strategický státní podnik Čepro, odkud se pokusil vytáhnout miliardy, měl díky svým komplicům přečtený do detailu. Mimochodem ten samý podnik Čepro, který už v té době patřil do sféry vlivu dnešního premiéra Andreje Babiše.

Pokud by se dnes Krejčíř vrátil, rád by o některých věcech povyprávěl, jak už sám avizoval. Třeba o tom, kdo mu pomáhal na útěku. Nebo s kým vším tu dělal byznys. Vlivných postav, pro které je jeho návrat černou můrou, je zkrátka dost.

Reklama

Doporučované