Hlavní obsah

Sabina Slonková: Řídit stát podle excelu. Protože nepracujeme

Sabina Slonková
novinářka
Foto: Shutterstock.com

Není to primárně problém statistika Ladislava Duška. To je problém těch, kteří se měli připravit na případnou podzimní vlnu a už v létě, kdy statistická data jasně ukazovala zhoršující se trend, měli po státních úřadech požadovat návrh řešení a plány příprav.

Reklama

Úředníci se chovají tak, jak se chová jejich vláda. A když vidí, že se ministři nijak neznepokojují, jsou v klidu také. Nikdo nechce být poslem špatných zpráv. A nikdo se zbytečně nepředře.

Článek

Ta zpráva zní naprosto neuvěřitelně. O to víc, že ji vyzradil sám předseda vlády. Jeho kabinet zjara ochromil zemi na základě jedné excelové tabulky dodané externím expertem, jak jej premiér označil.

Připomeňme si dnes už legendární citát Andreje Babiše: „V březnu někdo přišel s tím matematickým modelem a v srpnu někdo, sice byl to ten samý člověk, ale už přišel v nějakém čase. A ti, který měli přijít, nepřišli.“

Premiér tím chtěl minulý týden říct, že vláda za nic z toho, co se kolem nás teď odehrává, nemůže, protože nějaký „externí expert“ přišel pozdě. A také tím říká, že státní aparát, který v roli premiéra plně ovládá a řídí od voleb v roce 2017, prostě a jednoduše nepracuje.

Nutí nás tak zamyslet se nad tím, na co všechno z našich daní platíme desítky úřadů se stovkami úředníků, když pak kabinet dělá tak vážná rozhodnutí na základě excelu externisty. S nímž, jak mi potvrdil Jan Hamáček, stát neměl uzavřenou ani žádnou smlouvu.

Aby bylo jasno, problém není v autorovi oné excelové tabulky. Bývalý šéf České pojišťovny Pavel Řehák prostě něco vypracoval a doručil to politikům. Rozhodnutí ochromit ekonomiku, zavřít školy a nutit nás nosit roušky i v lese – notabene za nesrovnatelně lepší situace, než v jaké jsme dnes – jde za vládou.

A stejně tak za ní jde oficiální premiérovo přiznání, že státní úřady žádné predikce, matematické modely a scénáře vývoje včas nepředložily. Babiš dokonce obvinil šéfa zdravotních statistiků Duška, že mu první matematický model přinesl až 18. září.

I kdyby to byla pravda, není to primárně problém statistika Ladislava Duška. To je problém těch, kteří se měli připravit na případnou podzimní vlnu a už v létě, kdy statistická data jasně ukazovala zhoršující se trend, měli po státních úřadech požadovat návrh řešení a plány příprav.

Ten někdo je ministr zdravotnictví a premiér. Jenže jak už víme, premiér odjel na Krétu, protože měl přece rok zaplacenou dovolenou, a Adam Vojtěch si liboval, jak jsme pěkně zvládli jarní vlnu.

Chyba není na straně Duška a dalších. Už jsem to psala zjara – státní správu si Andrej Babiš po nástupu k moci upravil k obrazu svému. Už jeho první vláda v demisi spustila rozsáhlé čistky ve státním aparátu. Ty sice přicházejí s každou novou vládou. Ta z dílny současného premiéra ale vyniká v jedné věci: na klíčové pozice se nově dostali především lidé, jejichž hlavní devizou nejsou odborné schopnosti, ale absolutní loajalita.

Ne ke státu a jeho občanům. Ale k premiérovi a jeho vládě.

Výsledkem je, že se úředníci mimo jiné chovají tak, jak se chová jejich vláda. A když vidí, že se ministři nijak neznepokojují, jsou v klidu také. Nikdo nechce být poslem špatných zpráv. A nikdo se zbytečně nepředře.

Důkaz? Vykradená tabulka rizikových aktivit, kterou se v létě prezentoval tým Chytré karantény. Chtěl tak dokázat, že Chytrá karanténa funguje a hlavně pracuje. Jenže stačilo pár minut a lidé na sociálních sítích, kteří jsou zvyklí nespoléhat na úřad a sami si shánějí informace pro svá rozhodování, upozornili, že jde o plagiát. Navlas stejný přehled skoro o dva měsíce dřív připravila texaská lékařská asociace. Tým Chytré karantény se ani nenamáhal předělat grafiku, jen ji zrcadlově otočil.

A nikdo si to ani neodskákal, Adam Vojtěch jim to pokryl slovy: on se jen inspirovali. Symbolické na tom bylo, že tehdejší ministr zdravotnictví mi vytrvale odmítal odpovědět na otázku, kolik lidí z jeho týmu na tabulce pracovalo a jaké byly náklady z našich peněz.

Stejně tak pokud má premiér výhrady, že mu šéf zdravotních statistiků pozdě dodal svoji analýzu, mohl ho po zkušenosti zjara vyhodit. Ostatně je to právě ústav, který Ladislav Dušek od roku 2014 řídí, kdo po celou dobu vládnutí ANO připravuje resort zdravotnictví na kompletní elektronizaci. Ta má na jedné straně ulehčit lékařům přetíženým vyplňováním stohů dokumentace, a zároveň propojit jednotlivé úřady, aby v případě nouze byla data k dispozici „na jedno kliknutí“.

Realita? Teprve v létě šel návrh zákona do připomínkového řízení a platit má až od roku 2031. To je za JEDENÁCT let, když to půjde dobře. A my můžeme jen doufat, že všechny viry do té doby počkají.

Důsledek datového chaosu jsme viděli už zjara. Sdílet informace v reálném čase se ukázalo jako naprostá utopie. Ministerstvo zdravotnictví dokonce nebylo schopno až do června ani zpětně stanovit přesný počet lidí, kteří byli na nákazu otestováni. Duškovi totiž chybělo dvacet procent informací z laboratoří.

Je pravda, že to se pak různé analýzy dělají hodně špatně. A je to možná i důvod, proč Dušek tak urputně odmítal vydat veřejnosti zdrojová data, na základě kterých hodnotil covidovou situaci. Protože pak by se možná ukázalo, že je lepší spolehnout se na 3E – excel externího experta.

Je to přitom základ. Bez kvalitních a včasných informací se jakýkoli systém řídí velmi obtížně. Natož celá země v éře koronaviru.

A nejhorší na tom všem je, že premiér a jeho tým si svá selhání podle všeho vůbec neuvědomují. Jak jinak si totiž vysvětlit sebevědomý výrok vicepremiéra Karla Havlíčka: „Nejde jen o vize, ale především o jejich naplňování, a jestli jsme s premiérem v něčem dobří, tak právě v řízení.“

Reklama

Doporučované