Hlavní obsah
Online

Bouře Sabine se prohnala Českem, v deseti krajích je kalamitní stav

Foto: HZS Středočeský kraj

Dopravu často komplikují popadané stromy.

Reklama

aktualizováno •

Bouře Sabine dorazila do Čech a dál míří na jihovýchod. Kalamitní stav už platí v deseti ze 14 krajů.

Článek

Do Česka dnes dorazila bouře Sabina, kterou provázel mimořádně silný vítr. Vichřice si už vyžádala lidský život, když kvůli stromu spadlému na silnici zemřel při dopravní nehodě na Sokolovsku muž. Spadlé stromy několik lidí také zranily, například cizinku v rekreační oblasti u Doks na Českolipsku nebo patnáctiletého chlapce a o rok mladší dívku v pražských Klánovicích.

Popadané stromy na řadě míst po celé zemi uzavřely silnice a železniční tratě, vítr ovlivnil i leteckou dopravu. Energetici vyhlásili kalamitní stav v deseti ze 14 krajů, bez elektřiny bylo odpoledne přes 300.000 domácností, ke 20:00 se jejich počet snížil na 127.000. Preventivně byly uzavřeny některé školy, parky, hřbitovy či zoologické zahrady.

I když v noci na Sněžce dosáhla rychlost větru v nárazu 184 kilometrů v hodině, neměl vítr spojený s tlakovou níží Sabina v Česku sílu orkánu. To by musel vát minimálně deset minut silou nejméně 108 kilometrů v hodině. Nejvyšší náraz větru na Sněžce zaznamenali meteorologové hned po půlnoci. I když hodinu po poledni přestala platit výstraha na silný vítr s extrémním stupněm nebezpečí, odpoledne některé regiony zasáhla druhá vlna vichřice.

Podívejte se na fotografie škod, které orkán působí v Česku:

  • Vítr dnes přerušil železniční dopravu na víc než stovce tratí

    Kvůli silnému větru, který dnes zasáhl Česko, byl přerušen provoz vlaků na 132 železničních tratích či úsecích. Na řadě míst popadaly na koleje stromy, jinde vlaky nevyjely z preventivních důvodů. Železniční doprava stála hlavně v Čechách, například od rána nejezdily vlaky z Českých Budějovic. Před 21:00 Správa železnic evidovala 114 úseků, na nichž už obnovila provoz, a 18 tratí, kde vlaky stále nejezdily. Někde bude provoz obnoven ještě dnes, jinde potrvá omezení až do úterý.

  • Počet domácností bez proudu klesá

    Počet odběratelů, kteří jsou kvůli silnému větru v Česku bez elektřiny, klesá. Odpoledne jich bylo přes 300 000, večer se počet snížil zhruba na 127 000. Vyplývá to z vyjádření distribučních společností. Firma ČEZ měla k 20:00 bez elektřiny 94 000 odběrných míst a distribuční síť E.ON po 18:00 přes 33 000 domácností. Kalamitní stav je vyhlášen v deseti ze 14 krajů, platí všude kromě Prahy a Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

  • Bez elektřiny je 94 000 domácností, hlásí ČEZ

  • V Libereckém kraji je bez elektřiny 17 000 domácností

    Kvůli vichřici platí v Libereckém kraji stále kalamitní stav, který vyhlásili energetici. Bez elektřiny je 17 000 domácností. Kraj po poledni zasáhla druhá vlna vichřice, rychlost větru v nárazech přesahovala 90 kilometrů v hodině. Popadané stromy blokovaly silnice, zkomplikovaly i dopravu na železnici. Dva lidé byli zraněni. V Doksech na Českolipsku spadl strom na ženu, další žena se zranila při havárii svého vozu v České Lípě, řekla ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Lucie Hložková.

  • V Plzeňském kraji hasiči zasahovali do večera u 700 událostí

    Hasiči v Plzeňském kraji celý den odstraňovali následky silného větru. K prvním popadaným stromům vyjeli už před nedělní půlnocí, v terénu pak po celý den pracovaly profesionální i dobrovolné jednotky. Od půlnoci do dnešního večera zasahovaly u víc než 700 událostí. Nejčastěji likvidují popadané stromy a uvolněné střešní krytiny.

  • I na jižní Moravě společnost E.ON večer vyhlásila kalamitní stav

    Na jižní Moravě odpoledne a v podvečer citelně přibylo lidí bez elektřiny, společnost E.ON kvůli tomu vyhlásila kalamitní stav. Zatímco okolo 15:00 jich bylo ani ne 2000, kolem 19:00 už jich bylo 16 tisíc na Břeclavsku, Znojemsku, Vyškovsku i Blanensku. Ve tmě se ocitlo například celé centrum Břeclavi. Opravy v terénu navíc energetici večer již ukončili a budou pokračovat až ráno za světla.

  • Domácností bez elektřiny na jižní Moravě v podvečer přibylo

    Na jižní Moravě odpoledne a v podvečer citelně přibylo lidí bez elektřiny. Zatímco okolo 15:00 jich bylo ani ne 2000, kolem 19:00 už jich bylo 16 000 na Břeclavsku, Znojemsku, Vyškovsku i Blanensku. Ve tmě se ocitlo například celé centrum Břeclavi. Opravy v terénu navíc energetici večer již ukončili a budou pokračovat až ráno za světla, uvedla v tiskové zprávě mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková.

  • Silný vítr ovlivnil provoz na pražském letišti

    Pravděpodobně kvůli silnému větru zrušily dnes letecké společnosti deset zpátečních letů na Letiště Václava Havla v Praze. Další spoje mohou kvůli nepříznivému počasí nabírat zpoždění. Ruzyňské letiště ale zůstalo v provozu bez omezení. Pouze ranní let z katarského Dauhá do Prahy byl na základě rozhodnutí posádky přesměrován do Vídně, naopak do českého hlavního města byl odkloněn stroj letící na lince z Moskvy do Mnichova, sdělila ČTK Kateřina Pavlíková z tiskového odboru letiště.

  • Hasiči zasahovali kvůli větru 30krát častěji než obvykle

    Hasiči v Česku dnes zasahovali kvůli silnému větru třicetkrát častěji než v jiné dny. Zásahů bylo od půlnoci do 19:00 dohromady 4808, a to hlavně kvůli popadaným stromům a větvím. Takzvaných technických zásahů přitom bývá průměrně 162 za celý den. ČTK to sdělila mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Studená.

  • Kalamitní stav platí nově i na Vysočině

    Společnost E.ON vyhlásila na Vysočině kvůli poruchám způsobeným větrem kalamitní stav. Bez dodávek je tam asi 6 900 jejích odběratelů, uvedla mluvčí společnosti Martina Slavíková. Kalamitní stav tak už platí v devíti ze 14 krajů. E.ON, která kalamitní stav vyhlásila k 18:00, má zákazníky na většině území kraje vyjma Havlíčkobrodska, kde působí společnost ČEZ Distribuce. Na Havlíčkobrodsku platí kalamitní stav od 16:00 a podle mluvčí společnosti ČEZ Distribuce Šárky Lapáčkové Beránkové je tam bez proudu asi 5 000 domácností.

  • Při srážce s hasičskou cisternou zemřela řidička auta

    Při srážce osobního auta s hasičskou cisternou u Pňovic na Olomoucku dnes odpoledne zemřela pětačtyřicetiletá řidička osobního auta. Dobrovolní hasiči jeli likvidovat následky silného větru. Nehodu vyšetřuje policie. Silnice je v místě nehody neprůjezdná. ČTK to dnes řekla policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

  • Sabine se v Praze trochu uklidnila

  • ČEZ vyhlásil kalamitní stav v Pardubickém kraji

    Společnost ČEZ Distribuce vyhlásila kvůli poruchám způsobeným silným větrem kalamitní stav i v Pardubickém kraji. Platí tak už v osmi krajích a jednom okrese Vysočiny. Energetici v Pardubickém kraji v 16:00 evidovali 25 poruch na vedení vysokého napětí. Bez energie bylo asi 28 000 odběratelů.

  • Na Sněžce vál vítr rychlostí 198 km/h

    Na Sněžce v polské části dosáhl dnes ve 14:00 a 16:00 vítr v nárazech rychlosti 198 kilometrů v hodině. Na české straně vrcholu v noci na dnešek přístroje naměřily v nárazu rychlost větru až 180 kilometrů za hodinu, řekl odpoledne ČTK Dušan Čičman z pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Hradci Králové. Horská služba Krkonoše od dnešního rána nedoporučuje kvůli silnému větru hřebenové túry.

  • ČEZ vyhlásil kalamitní stav v Kraji Vysočina a v okrese Havlíčkův Brod

  • V Libereckém kraji trvá kalamitní stav

    Kvůli vichřici platí v Libereckém kraji stále kalamitní stav, který vyhlásili energetici. Bez elektřiny je 27 000 domácností. Kraj po poledni zasáhla druhá vlna vichřice, rychlost větru v nárazech přesahovala 90 kilometrů v hodině. Popadané stromy zablokovaly silnice, zkomplikovaly i dopravu na železnici. Dva lidé byli zraněni. V Doksech na Českolipsku spadl strom na ženu, další žena se zranila při havárii svého vozu v České Lípě.

  • Silný vítr zaměstnával pražské hasiče, zavřel zoo a hřbitovy

    Kvůli silnému větru vyjížděli pražští hasiči od půlnoci do dnešních 17:00 ke 285 případům. Šlo hlavně o popadané stromy a uvolněné plechy, spadlý strom také zranil dvě děti v Klánovicích. Nejvíc práce mělo operační středisko hasičů mezi 06:00 a 08:00 a poté znovu kolem 13:00. Kvůli nepříznivému počasí dnes byly zavřené zoologická a botanická zahrada. Pro veřejnost se uzavřely také všechny pražské hřbitovy či vyšehradský park.

  • Silný vítr přidělává práci i hasičům v Plzeňském kraji

  • První oběť silného větru

    Na odpolední nehodu u Nové Vsi na Sokolovsku, při níž zemřel muž, měl pravděpodobně vliv silný vítr. Na auto buď spadl strom, nebo do něj vůz narazil. Při havárii utrpěla středně těžké zranění i jedna žena, uvedla policie. „Zatím není jasné, zda strom spadl přímo na vozidlo, nebo zda došlo k nehodě vlivem nárazu do stromu,“ řekla ČTK krajská policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

  • Hasiči ve středních Čechách mají od rána 1 080 výjezdů

Reklama

Hlavní zprávy