Hlavní obsah

Sabine napáchala ve státních lesích škody za víc jak čtvrt miliardy. A řítí se další

Podívejte se, jak se v lesích uklízí po Sabine.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Orkán Sabine jen ve státních lesích napáchal škody za víc jak čtvrt miliardy korun. Lesníci se postupně dostávají do porostů a výši škod upřesňují. Na některých místech však má před polomy přednost kůrovcem napadené dřevo, které musí z lesa dostat před jarním rojením.

Článek

V českých lesích pokračuje sčítání a odstraňování škod, které začátkem týdne napáchal orkán Sabine. Státní Lesy České republiky, které obhospodařují zhruba polovinu lesního majetku na celém území Česka, už vyčíslily škody na 250 až 300 milionů korun.

„Vichřice ve státních lesích poškodila asi 950 tisíc kubíků dřeva. Kalamitní dříví bychom rádi měli zpracované do konce května,“ uvedla mluvčí státních lesů Eva Jouklová.

Ke konci týdne se do lesa dostali i správci lesů v okolí Dvora Králové nad Labem v Podkrkonoší. „V současné době zpřístupňujeme lesní komplexy, abychom mohli škody aktualizovat a zjistit jejich kompletní výši,“ řekl královédvorský lesní správce Tomáš Hillermann. Ten zatím odhadl škody ve svých porostech okolo 12 tisíc metrů krychlových poškozeného dřeva.

Královédvorsko už od loňska bojuje i se šířící se kůrovcovou kalamitou, následky orkánu proto musí zvládat společně s ní. „Pro nás je v téhle době, tedy únor a březen, prioritní těžba kůrovcem napadeného dřeva,“ dodal. Část polomů chce na boj s kůrovcem použít a nechat popadané stromy, které v lese nepřekáží, jako lapáky na přilákání na jaře se rojícího škůdce.

„Kůrovec napadá především oslabené dříví. Pokud tady polom zůstane do dubna či května, bude pro něj atraktivní a začne na něj nalétávat. My pak dřevo odklidíme i s nalétaným kůrovcem.“

Část Česka v neděli opět zasáhne silný vítr, bude ale výrazně slabší než předchozí vichřice v pondělí. V nárazech bude mít rychlost až 65 kilometrů za hodinu. Předchozí bouře Sabine přinesla do českých hor vítr v nárazech o rychlosti až 180 kilometrů za hodinu.

Většina stromů, které Sabine srovnala se zemí, podle něj byla zdravá, škůdcem ještě nenapadená. „Většinou to je tak, že větrná smršť poškodí zdravé stromy. Kůrovcové stromy totiž mají lehkou korunu a nemají těžiště tak nahoře, vítr se do nich tedy tolik neopře,“ vysvětlil lesník.

Lesníci kvůli popadaným stromům stále nedoporučují vstup do lesních porostů, kterými se Sabine prohnala. „Zákazy vstupu však neplánujeme,“ uvedl ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Na některých místech Česka, zejména na jihu a na západě, však o zákazu vstupu uvažují. „Potřebovali bychom vydání zákazu vstupu do lesů jako sůl, ale státní správa nefunguje. Vydali jsme proto alespoň doporučení, aby veřejnost do našich lesů rozhodně nechodila, a rozmístili jsme výrazné cedule na všechna místa, kudy do lesů lidé nejčastěji vstupují. Situace je velmi náročná, v našich lesích spadla odhadem čtvrtina ročního etátu, čekají nás měsíce náročné práce, než nebezpečné stromy vytěžíme,“ uvedl Miroslav Štoll z lesů města Český Krumlov.

„Na lesním majetku města Prachatice byl vyhlášen zákaz vstupu do lesů, který se vztahuje zejména na turistické stezky, přilehlé porosty a odvozové cesty a jejich okolí. Tento zákaz potrvá až do dubna a má rozhodně opodstatnění,“ dodal Jan Pěsta z prachatických městských lesů.

Reklama

Doporučované