Hlavní obsah

Sáček, ve kterém Armstrong přivezl na Zem první měsíční prach, jde do dražby

Sáček, ve kterém Armstrong přivezl na Zem první měsíční prach, jde do dražbyVideo: Reuters

 

Reklama

Aukční síť Sotheby's plánuje k 48. výročí prvního přistání na Měsíci dát do dražby sáček, ve kterém kosmonauti poprvé přivezli měsíční prach. Spolu s ním vydraží dalších 172 předmětů spojených s objevováním vesmíru.

Článek

Ke 48. výročí přistání na Měsíci připravila aukční síň Sotheby’s dražbu s názvem Objevování vesmíru. Uskuteční se 20. července. Hlavní položkou aukce je sáček, ve kterém Neil Armstrong a posádka lodě Apollo 11 přivezli první vzorky měsíčního prachu, jehož stopy stále zůstávají uvnitř.

„Je to dekontaminační sáček, který byl použit k ochraně vzorku před kontaminací lidmi a Zemí, ale také k ochraně posádky a Země před potenciálním znečištěním měsíčními patogeny," uvedla Cassandra Hattonová z aukční síně Sotheby’s. Podle odhadů se sáček prodá za dva až čtyři miliony dolarů, tedy zhruba 40 až 90 milionů korun.

Do dražby se sáček dostal kvůli chybě v inventáři, kdy byl špatně identifikován a následně téměř vyhozen. Jedná se o jediný předmět svého druhu, který je v soukromých rukách.

V dražbě budou moci zájemci získat celkem 173 předmětů, mimo jiné také letový plán Apolla 13. „Obsahuje všechny poznámky astronautů, včetně těch z doby před a po explozi vesmírné lodě," dodala Hattonová. Jeho cenu odborníci odhadují na 30 až 40 tisíc dolarů, v přepočtu 700 až 900 tisíc korun.

Sotheby’s dále nabídne mapy, glóby, skafandry, modely, motory raket a modely Sputniku. Kuriozitou je komiksová postavička Snoopy, která byla maskotem posádky lodě Apollo 10. Případného zájemce vyjde podepsaná figurka alespoň na 2 tisíce dolarů (46 tisíc korun).

Reklama

Doporučované