Hlavní obsah

Saddám Husajn vydal rozkaz a zemřelo pět tisíc lidí. Teď je tomu třicet let

Svět bez obalu - nejhorší chemický útok za 30 let.Video: Seznam

 

Reklama

Další vydání pořadu Svět bez obalu se bude věnovat historicky největšímu chemickému útoku na civilisty. V kurdském městě Halabža zemřelo před třiceti lety pět tisíc lidí.

Článek

Tento týden tomu je 30 let, co došlo k nejhoršímu chemickému útoku na civilisty v historii. Okolo 5000 lidí zemřelo 16. března 1988 v Iráku poté, co Saddám Husajn vydal rozkaz zničit kurdské město Halabža. Zmmako Ahmad, který byl v té době ještě malý a jako jediný z rodiny útok přežil, se teď do svého rodného města vrátil.

Íránští vojácí, kteří během války s Irákem měli město pod kontrolou a kteří si mysleli, že Zmmakovi rodiče zemřeli, odvezli malé dítě s sebou do Íránu. Ovdovělá zdravotní sestra Kubra Hamidpouová Zmmaka adoptovala a dala mu jméno Ali. Sama pak tragicky zahynula při dopravní nehodě.

Když ztratil svou adoptivní matku, rozhodl se Zmmako, že bude hledat svou původní rodinu. Kubra mu řekla, že přežil útok na Halabžu, takže Zmmako kontaktoval kurdské úředníky v Iráku. A podle testu DNA byla pak nalezena jeho biologická matka - Fatima Hamma Salihová. Ti dva se znovu setkali v roce 2009.

„Našel jsem svoji matku a zároveň i sám sebe,” říká Zmmako.

Dnes žije Zmmako se svojí ženou a jednoroční dcerou Mayou v kurdském městě Sulaymania.

Svět bez obalu sledujte každou neděli ve 20:30 na Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované