Hlavní obsah

SAE a Bahrajn navázaly diplomatické vztahy s Izraelem

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident vítá se svou chotí izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a jeho manželku.

Reklama

aktualizováno •

Zástupci Spojených arabských emirátů (SAE) a Bahrajnu podepsali ve Washingtonu dohody o navázání plnohodnotných diplomatických vztahů s Izraelem.

Článek

Zástupci Spojených arabských emirátů (SAE) a Bahrajnu podepsali ve Washingtonu dohody o navázání plnohodnotných diplomatických vztahů s Izraelem. Americký prezident Donald Trump označil normalizaci vztahů obou arabských zemí s židovským státem za počátek „nového Blízkého východu“.

Ještě před ceremonií, která se odehrála na trávníku u Bílého domu, Trump uvedl, že navázat oficiální styky s Izraelem by mohlo ještě dalších pět nebo šest zemí. „Máme tu alespoň pět nebo šest zemí, které budou velmi brzy následovat,“ řekl. Později dodal, že jednou z těchto zemí by mohla být Saúdská Arábie.

Spojené státy sehrály v jednáních roli prostředníka, přičemž pro Trumpa jsou podle řady pozorovatelů dohody významným úspěchem, ze kterého bude chtít těžit jen necelé dva měsíce před volbami, v nichž usiluje o znovuzvolení.

Trump hovořil v souvislosti s podpisem dnešní dohody o „úsvitu nového Blízkého východu“. „Toto odpoledne jsme tu, abychom změnili chod dějin,“ prohlásil. Dnešní navázání diplomatických styků označil za „velký úspěch“, díky němuž budou „lidé všech vyznání a původu žít společně v míru a prosperitě“.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve stejném duchu označil dnešní akt za „dějinný bod obratu“, který může jednou provždy ukončit izraelsko-arabský konflikt.

Ministr zahraničí SAE šajch Abdalláh bin Zajd Nahaján poděkoval v projevu Netanjahuovi za to, že pozastavil plány anexe okupovaných částí Západního břehu Jordánu, na který si činí nárok Palestinci.

Rozhodnutí o normalizaci vztahů s Izraelem oznámily SAE v polovině srpna. Byly tehdy teprve třetí arabskou zemí, která se k podobnému kroku rozhodla. Naposledy tak učinilo Jordánsko v roce 1994 a před ním Egypt v roce 1979.

Od oznámení SAE se však v diplomatických kruzích diskutovalo o tom, že by se po tomto „prolomení tabu“ mohly k Abú Zabí přidat i jiné země. To potvrdil minulý týden Trump, když v pátek oznámil, že dalším státem bude právě Bahrajn.

Navazování diplomatických vztahů s Izraelem se děje na pozadí sdílených obav zúčastněných zemí z počínání Íránu. Trumpova vláda se podle agentury Reuters pokusila ke stejnému kroku přimět i další sunnitské země, především nejvlivnější z nich - Saúdskou Arábii. Rijád však dával dosud najevo, že na to nyní není připraven.

Trump na dnešní pravidelné tiskové konferenci v Bílém domě novinářům sdělil, že očekává, že Saúdská Arábie časem uzavře s Izraelem podobnou dohodu jako nyní SAE a Bahrajn. „Mluvil jsem s králem Saúdské Arábie,“ budou následovat, „až přijde čas“, citovala jej agentura AFP.

Vláda v Rijádu v reakci na podpis dnešní dohody vydala prohlášení, že stojí při Palestincích a podporuje jakékoliv řešení takzvané palestinské otázky, které bude zahrnovat vznik nezávislého palestinského státu v hranicích z roku 1967 a východní Jeruzalém coby hlavní město tohoto státu.

Navzdory oteplení ve vztazích Izraele se SAE přetrvávají i některé neshody. Trump dnes uvedl, že nemá problém s prodejem stíhaček F-35 Spojeným arabským emirátům, které o nákup těchto strojů již léta usilují. Izrael, který má 20 těchto supermoderních letounů ve výzbroji, dal ústy svého ministra pro tajné služby Eliho Cohena najevo své výhrady. Podle něj hrozí, že by Izrael mohl ztratit svou nynější vojenskou převahu v regionu.

V době podpisové ceremonie ve Washingtonu se v jižním Izraeli rozezněly varovné sirény, které označovaly vypálení raket z palestinského Pásma Gazy. Podle izraelské televize Channel 12 byli ve městě Ašdod zraněni dva lidé. Palestinci už bezprostředně po ohlášení normalizace vztahů mezi SAE a Izraelem odsoudili dohodu jako „ránu dýkou do zad“ arabské jednotě.

Reklama

Doporučované