Hlavní obsah

SAKO Brno spustilo nový drtič objemného odpadu. Zvládne i vrak

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Městská svozová firma SAKO Brno dnes zahájila provoz nového drtiče objemného odpadu. Proti předchozímu stroji má silnější výkon a dokáže zpracovat například železniční pražce nebo pařezy stromů.

Článek

Starý drtič toto nezvládal, a odpad proto končil na skládkách. Nyní se využije k výrobě tepla a elektřiny. Město za drtič vyrobený v Dánsku zaplatilo 23 milionů korun, řekl dnes novinářům náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Je to největší letošní investice společnosti.

Odpad na střediscích sběrného odpadu meziročně narůstá. V roce 2012 to bylo zhruba 7000 tun, letos dosahuje téměř dvojnásobku, uvedla společnost Sako Brno. „Teď můžeme všechen velkoobjemový odpad, jako jsou sedačky, nábytek, součástky aut, ale i železniční pražce, zpracovat a využít. Cílem města i kraje je umět zlikvidovat veškerý odpad a postupně uzavírat skládky. K tomu zásadně přispěje dobudování třetího kotle,“ sdělil Hladík.

Původní drtič měl kapacitu deset tun za hodinu. „Nový zvládne 25 tun za hodinu. K výměně jsme přistoupili nejen proto, že má výrazně vyšší kapacitu, ale má také nižší provozní náklady. Jsme schopni podrtit i autovrak,“ dodal ředitel divize ZEVO (zařízení na energetické využívání odpadu) Tomáš Caha.

V Brně nyní funguje 37 sběrných středisek a další tři jsou ve výstavbě, například v Žabovřeskách.

Investice do nového drtiče přispěje k dlouhodobé snaze města zvyšovat podíl tepla vyrobeného z odpadu a snižovat závislost na zemním plynu. Městská firma také nedávno uvedla do provozu tepelné čerpadlo, které k tomu přispěje. Rozložení palivové základny se nejvýznamněji změní především s dobudováním třetího kotle v roce 2024. Díky němu bude SAKO vytvářet téměř polovinu celkové produkce tepla pro Brno.

Reklama

Související témata:

Doporučované