Hlavní obsah

Salesiánské středisko v Teplicích pořádá silvestrovský běh

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Salesiánské středisko v Teplicích pořádá silvestrovský online běh na podporu opravy domu pro děti, mládež a rodiny. Zájemce si sám domluví svého patrona a dohodne se s ním na částce za uběhnutý kilometr.

Článek

Běžet může na silvestra od 08:00 do 14:00 venku či doma. ČTK to dnes řekla Jana Švecová ze střediska.

Do běhu se může zapojit každý. Trasu, vzdálenost a čas si volí sám, lze běžet i doma na pásu. Dohodnutá částka bude poukázána na účet veřejné sbírky pro takzvaný Živý dům.

Přestože se poběží na dálku, připraveny jsou i ceny ve třech kategoriích, a to největší multiplikátor (běžec s nejvíce patrony), nositel radosti (běžec s nejzářivějším úsměvem na běžecké fotografii) a mezigenerační dialog (největší věkový rozdíl mezi běžcem a jeho patronem).

Běh je pořádán v rámci česko-německé spolupráce s organizací Ackermann-Gemeinde, která se účastní silvestrovského běhu každý rok. „Salesiány známe a věříme, že jejich práce pro děti a mládež pomáhá zlepšovat situaci v severních Čechách, proto letošní běh uskutečníme formou benefice. Výtěžek budeme věnovat jim,“ uvedl jednatel Ackermann-Gemeinde Matthias Dörr.

Běžci i jejich patroni mají možnost se setkat na česko-německém pikniku v Praze na Vyšehradě v sobotu 7. srpna 2021 a zúčastnit se tam slavnostního předávání cen.

Salesiáni jsou přítomni v Teplicích 30 let. Před rokem koupili budovu bývalých jeslí v části Trnovany. Prázdný objekt chtějí opravit a oživit, zvelebit zahradu a vybudovat hřiště. Po dokončení se sem přestěhuje středisko z Maršovské ulice, komunita salesiánů ze Zámeckého náměstí i některé farní aktivity.

Hotová je architektonická studie. „Teď se připravuje stavební projekt. Někdy na jaře se uskuteční výběr stavební firmy a ideálně od září 2021 by se mělo začít. Rekonstrukce by měla trvat zhruba dva roky,“ uvedla Švecová. Plán je, že by od září 2024 zařízený objekt začal fungovat pro děti. Náklady se odhadují v řádech desítek milionů korun, dvě třetiny hradí zřizovatel, kterým je Salesiánská provincie, třetinu musí středisko sehnat.

Děti do salesiánského střediska chodí na doučování, kroužky, jezdí na akce a tábory. Mládeži salesiáni pomáhají se studiem, hledáním práce. Zkušenosti při výchově dětí nabízí rodičům.

Reklama

Doporučované