Hlavní obsah

Salmonela v polském mase ukázala český problém. Hygienici o něm vědí

Chceme diskutovat o změně kritérií pro takzvané potravinářské průkazy, říká hlavní hygienička.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nebezpečná bakterie se do masa mohla dostat od nakaženého pracovníka. Nutný průkaz lidé dostávají bez vyšetření.

Článek

Aktuální kauza hovězího masa z Polska, ve kterém byly nalezeny bakterie salmonely, by mohla změnit předpisy pro získání takzvaného potravinářského průkazu.

Toto oprávnění s oficiálním názvem Zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství musí mít lidé, kteří přijdou do styku s potravinami.

Dnes je praxe taková, že k získání průkazu stačí zaplatit lékaři několikasetkorunový poplatek. Ten pak na základě zdravotní karty rozhodne, jestli průkaz vydá, nebo ne.

Doba platnosti může být na dobu omezenou nebo neomezenou. Podle kritiků pak většinou převažuje druhá možnost, která není ničím podmíněná.

Po poslední kauze se závadným masem se o průkazu diskutuje zejména proto, že nebezpečnou bakterií ho musel kontaminovat někdo z lidí, kteří s masem pracovali.

„Registrujeme výhrady ke způsobu vydávání lidově řečeno potravinářských průkazů,” připustila hlavní hygienička Eva Gottvaldová s tím, že by se mohla změnit pravidla, za nichž se tyto průkazy vydávají. „Nebráníme se diskuzi,“ uvedla.

Reaguje tak například na slova Karla Pilčíka, předsedy Českého svazu zpracovatelů masa a zároveň podnikatele, do jehož masokombinátu byla část závadného hovězího dovezena.

Podle Karla Pilčíka je současná podoba potravinářských průkazů k ničemu.

„Potravinářské průkazy doktoři vydávají bez toho, aby daného člověka osobně prověřili. Odběry, které jsou nepříjemné, ty se dnes vůbec nedějí,“ říká Pilčík, který má průkaz platný od sedmdesátých let – a i to je podle něj špatně.

A právě o době, po kterou by potravinářské průkazy měly být vydávány, chce hlavní hygienička diskutovat s odborníky, zaměstnavateli i zaměstnanci.

„Základním kritériem by mohla být právě doba platnosti nebo řekněme přezkoumání platnosti,“ myslí si Eva Gottvaldová.

Konkrétnější nechtěla být s tím, že celý problém může mít hned několik řešení, která chce nejdříve probrat s dotčenými skupinami. Upozorňuje na to, že takzvaný potravinářský průkaz musí mít i další povolání, kde hrozí rozšiřování nákaz. Jde například o pracovníky v kosmetickém průmyslu a v některých službách jako jsou kadeřnictví či kosmetické salony.

Změna tak bude mít dopady i na další povolání.

V případě aktuální kauzy polského hovězího jde ale podle hlavní hygieničky zodpovědnost za výrobcem. „Může se jednat o akutní onemocnění zaměstnance, který mohl výrobu kontaminovat,“ dodává Gottvaldová.

Reklama

Doporučované