Hlavní obsah

Salvini boduje u voličů tvrdým postojem k migraci i kvůli zřícenému mostu. Preference raketově rostou

Popularita italského ministra vnitra Mattea Salviniho raketově roste. Video: Shutterstock.com, AP

 

Reklama

Podpora Ligy Mattea Salviniho dosáhla třiceti procent. Od březnových voleb tak stoupla skoro na dvojnásobek. Salvini získává hlavně voliče, kteří se posledních voleb neúčastnili.

Článek

Popularita italského ministra vnitra Mattea Salviniho raketově roste. Podpora jeho strany Liga od březnových voleb vzrostla ze sedmnácti na třicet procent.

Podle průzkumů podporují italského populistu především lidé, kteří se posledních voleb neúčastnili. Část voličů také Liga přebrala svému koaličnímu partnerovi Hnutí pěti hvězd. Preference naopak dál padají středolevé Demokratické straně, která je zodpovědná za předchozí italskou vládu.

Deník Guardian připisuje úspěch pětačtyřicetiletého politika jeho tvrdému postoji k migraci. Zlom nastal v červnu, kdy Salvini nařídil odmítat v italských přístavech lodě s africkými migranty. Také díky tragédii v Janově, kde se zřítila část dálničního mostu, se Salvinimu daří těžit z antiestablishmentové rétoriky. Mnoho lidí totiž obviňuje předchozí italské vlády z tristního stavu infrastruktury. Koalice Ligy s Hnutím pěti hvězd se zatím stále veze na vlně nedůvěry k tradičním stranám.

Salvini se prezentuje jako politik, který netráví čas v kanceláři, ale mezi lidmi. Jeho popularitě pomáhají i osobnosti, jako je zpěvák Andrea Bocelli, který italského ministra vnitra pozval nedávno na návštěvu k sobě domů.

Reklama

Doporučované