Hlavní obsah

Sám doma nezůstal jenom Kevin. Zapomenout na dítě je běžné

Zapomenuté dítě na letišti – noční můra i námět na film.

Reklama

Byli McCallisterovi krkavčí rodiče, když zapomněli v předcestovním shonu na svého syna Kevina? Nebo je běžné nechat doma něco tak důležitého, jako je vlastní potomek?

Článek

„Mám pocit, že jsme doma nechali něco důležitého,” říká paní McCallisterová manželovi na palubě letadla směřujícího do Paříže.

Zatím ještě netuší, že doma zapomněli nejmladšího člena rodiny Kevina McCallistera. Tak začíná dnes již vánoční klasika, která byla do loňského roku nejvýdělečnějším vánočním filmem vůbec.

Není divu, osmiletý Kevin v něm prožívá sen každého dítěte, zatímco se jeho rodiče stresují za oceánem. Může se koukat na nepřístupné filmy, vyzkoušet vodu po holení a přejídat se zmrzlinou. Zdánlivou pohodu naruší až dva lupiči, kteří se rozhodnou vykrást dům McCallisterových. Kevin se jim postaví a než se jeho rodiče vrátí domů, předá je do rukou policistů.

Mozek v koncích

Zapomenout dítě se může zdát zvláštní, ale podle Davida Diamonda, profesora psychologie z jihofloridské univerzity, jde o běžné selhání paměti. Při plánování událostí dochází v mozku ke střetu několika jeho částí, uvedl Diamond pro NBC. Podvědomé části, do které si ukládáme rutinní a automatickou činnost, a vědomé, díky které se učíme nové věci a plánujeme.

Pokud je jeden z rodičů zvyklý jezdit každý den z domu přímo do práce, jeho mozek může selhat, když nečekaně veze dítě do školky. Podvědomí převezme kontrolu, a když je dítě tiché a neruší, snadno ho zapomene v autě. Mozek pak sám doplní mezery v paměti, takže si je jistý, že dítě je v bezpečí ve školce. Diamond své tvrzení založil kromě biologických znalostí i na poznatcích z rozhovorů. Ty dělal s rodinami, kterým se něco podobného přihodilo.

Nejlepší prevencí podle Ambera Andrease, vystupujícího za neziskovou organizaci Kidsandcars.org, je uvědomit si, že se to může stát každému. Odborníci v těchto případech doporučují využívání aplikací, které vás upozorní na dítě v autě nebo si dát na zadní sedadlo pracovní kufřík, díky kterému budete nuceni celé auto před odchodem zkontrolovat.

Anketa

Zapomněli jste někdy někde své dítě?
Ano
16,5 %
Ne
83,5 %
Celkem hlasovalo 721 čtenářů.

To, že jde o běžnou zkušenost, dokazují i diskuzní fóra, kde se rodiče anonymně dotazují na podobné zkušenosti ostatních. Ať už jde o případ rozpáleného auta, dítěte zapomenutého ve školce nebo ztraceného v nákupním centru, jde o zkušenost, ke které se málokdo přiznává veřejně i kvůli kritice, která pak následuje.

Na dítě může zapomenout i politik

Zažil ji i bývalý britský premiér David Cameron.

Ten v roce 2012 zapomněl svou dceru v restauraci, kde byl s rodinou na obědě. Osmiletá Nancy odešla na záchod v momentě, když s manželkou řešili odjezd z restaurace a po příjezdu domů si uvědomili, že nejela ani s jedním z nich. Silně rozrušení se vrátili do restaurace, kde našli jejich dceru s pracovníky restaurace. Nepříjemný zážitek neunikl premiérovým odpůrcům. Jeden z přímých svědků události ho okomentoval pro deník The Sun slovy: „Je strašidelné, že premiér země může zapomenout na něco tak důležitého, jako je jeho vlastní dcera.”

Podle Justine Roberts z webové stránky mumsnet jde ale o scénář, se kterým se mnozí rodiče ztotožní. Zvláště pokud si jeden rodič myslí, že dítě je s tím druhým.

V České republice pak policie řeší až tři desítky oznámení o ztracených dětech denně. Někdy je policisté naleznou snadno, jindy je potřeba se spojit i se záchranářskými složkami v zahraničí. Přestože jde o nepříjemný zážitek pro každého rodiče, který si jím prošel, ve většině případů se dítě rychle najde.

V roli zachránce se tak letos 10. prosince ocitl řidič tramvaje Josef Chodounský, který zahlédl na zastávce plačícícho chlapce. Ten mu anglicky vysvětlil, že rodiče nastoupili do předchozího spoje a na něj zapomněli. Řidič dítě uklidnil a dovezl na následující stanici, kde již čekali vyděšení rodiče. Video s celou akcí se pak stalo předvánočním hitem sociálních sítí.

Jak dopadl malý Kevin, se můžete kouknout 24. prosince na televizi Prima.

Reklama

Související témata:

Doporučované