Hlavní obsah

Sám proti tankům. Sama proti ozbrojencům. Fotky z Barmy oživily historii

Foto: Profimedia.cz

V Barmě pokračují demonstrace proti vojenské juntě. Svět obletěly snímky jeptišek, které se vlastním tělem snaží zastavit násilí.

Reklama

V Barmě pokračují protesty proti vojenskému převratu z 1. února. Původně poklidné demonstrace, během nichž lidé vyjadřovali svůj odpor hlukem, přerostly v ostré střety. Barmská policie a armáda již zabily více než 60 lidí.

Článek

Aktuální dění popisujeme v přiložené fotogalerii:

+10

Zastavit vlnu násilí a útoky ozbrojených složek vůči občanům se snaží v Barmě i katolické jeptišky. Svět obletělo několik snímků řádových sester klečících před po zuby ozbrojenými vojáky.

Video z Barmy: Katolické jeptišky se snaží v barmských městech zastavit násilí. Video: AP

Média tyto záběry přirovnávají ke slavné fotografii Jeffa Widenera z agentury AP, který ráno 5. června 1989 pořídil v Pekingu snímek muže před tankem. Sám, jen s taškami s nákupem v rukou, se postavil proti tankům poté, co vláda krvavě potlačila prodemokratické protesty na náměstí Nebeského klidu.

Čínská armáda poslala v noci z 3. na 4. června 1989 tanky proti demonstrantům, kteří několik týdnů v centru Pekingu požadovali při protestních akcích demokratické reformy. Na konci června 1989 čínská vláda uvedla, že při zásahu přišlo o život 200 civilistů a několik desítek příslušníků bezpečnostních sil.

O demonstracích z roku 1989 se doposud nepíše v žádných čínských učebnicích a toto téma je v Číně nadále tabuizováno. Každoročně si ale výročí událostí připomínají aktivisté po celém světě, včetně Hongkongu a Tchaj-wanu.

Foto: Jeff Widener/AP, ČTK

Neznámý rebel na náměstí Nebeského klidu 5. června 1989. Tehdejší události jsou v Číně stále tabu, čínská vláda jakékoli zmínky o událostech na náměstí vytrvale umlčuje. Odhaduje se, že vojáci na náměstí tehdy zabili stovky, možná i více než tisíc lidí.

Reklama

Doporučované