Hlavní obsah

Sama se ohlásila policii, říká advokátka ženy, která mluvila o úplném zákazu vycházení

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Žena, která namluvila hlasovou zprávu o tom, že se chystá úplný zákaz vycházení, se v sobotu vydala na policii. Podle advokátky jí na služebně řekli, ať podá vysvětlení elektronicky.

Článek

Žena, která kvůli nahrané audiozprávě čelí podezření z šíření poplašné zprávy, se sama v sobotu krátce po poledni ohlásila policii. Seznam Zprávám to řekla její advokátka Eliška Vraná.

Jde o nahrávku, jež se od pátku šíří po internetu. Hlas mladé ženy v ní tvrdí, že vláda je připravena vydat úplný zákaz vycházení, a to buď z noci na pondělí, nebo ve chvíli, kdy počet potvrzených nakažených překročí tisícovku.

„Je jí to hrozně líto, je z toho vystrašená,“ popisuje Vraná. Jméno ani bližší informace o ženě nechtěla zveřejňovat.

Byla to informace pro uzavřenou skupinu, tvrdí

Podle advokátky žena zprávu nahrála do uzavřené skupiny spolupracovníků, kteří ji používali k tomu, aby se mezi sebou koordinovali během práce z domova. Do skupiny mělo přístup 18 kolegů. „Jakmile se dozvěděla, že to létá po internetu, okamžitě kontaktovala zaměstnavatele,“ říká Vraná. Zpráva byla podle ní vytržená z kontextu, její klientka v ní reagovala na slova šéfa Ústředního krizového štábu Romana Prymuly.

Policie v pátek večer na sociální síti Twitter uvedla, že se audionahrávkou zabývá. Následně na ni reagoval jak ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), tak premiér Andrej Babiš (ANO). Oba informace, které v nahrávce zazněly, důrazně popřeli.

„Tu informaci dostala od známé, která se ji jen snažila varovat, a byla vyděšená stejně jako většina národa,“ píše Eliška Vraná v dopise, který poslala policii i médiím. „Policie nemusí klientku hledat, už několik hodin mají v datové schránce zprávu,“ říká.

Podle advokátky na služebně neuspěly. Policista je odkázal, aby věc řešily elektronicky. Žena chce podat vysvětlení a nabídnout veškerou pomoc ve vyšetřování. „Policie určitě dohledá, kdo tu zprávu dál šířil,“ podotýká advokátka s odkazem, že původně byla určená jen pro uzavřený okruh lidí.

Večer policie na Twitteru potvrdila, že autorka nahrávky se policistům přihlásila. V průběhu vyšetřování však nebude sdělovat žádné další informace.

Reklama

Doporučované