Hlavní obsah

Šamanka odsouzená za podvody rozjela další byznys, tentokrát s dětmi. Jak to dopadlo?

Záhady Josefa Klímy: Šamanka odsouzená za podvody rozjela další byznys, tentokrát s dětmi. Jak dopadly kontroly z ministerstva, když jsme na případ upozornili?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Tým Josefa Klímy se v letním speciálu vrací k případům, jimž se v průběhu roku věnoval. Marcela Sobotková znovu natáčela o esoteričce, která provozuje dětské skupiny. Žena, které daly soudy podmínku za podvody a spadla do konkurzu, může na svůj projekt čerpat milionové dotace.

Článek

Letos v lednu jsme odvysílali reportáž o školce ve Zdiměřicích u Prahy. Nese název Duhová a šéfují tam dvě šamanky. Anna Lišková a Zuzana Krameriusová – matka s dcerou. Obě se ještě donedávna živily tím, že lidem věštily budoucnost a údajně pomáhaly od problémů. Jak jsme ale zjistili, spíš jim problémy vyráběly – rády si totiž půjčovaly peníze, ale už je jaksi zapomínaly vracet.

V esoterickém světě byly svého času za celebrity a žily si na vysoké noze. Jenže často na cizí účet. Jednoho dne věřitelům došla trpělivost a podali na mladší z šamanského dua trestní oznámení. Zuzana Krameriusová byla nakonec pravomocně odsouzena za podvod. Dostala dva roky podmíněně. Kromě toho také spadla do konkurzu, protože dluhy jejich šamanské rodinky se vyšplhaly na dva miliony korun. Ovšem peníze se zřejmě nějakým kouzlem vypařily, a tak byl nakonec konkurz pro nedostatek majetku zrušen. Věřitelé měli smůlu.

Jejich dalším působištěm se staly Zdiměřice, kde si otevřely školku. Fakticky ji sice vede Krameriusová, ale protože je odsouzená, domluvila se s důchodkyní Danou Kubíkovou, která za celé zařízení nese odpovědnost před úřady.

V rámci školky provozují tři dětské skupiny, na které si vyběhaly dotace ve výši 9 milionů korun, z čehož milion už jim stát vyplatil. Další peníze pak inkasují od rodičů – 400 korun na dítě na den včetně stravy.

Se svou matkou a dcerou zároveň ve školce i bydlí. Z informací, které redakci Záhad Josefa Klímy poskytli rodiče dětí, se zdálo, že šamanky jedou ve starých kolejích. Podle rodičů o děti pečovala často přímo Krameriusová, i když jako trestaná ze zákona nesmí, peníze se rozhazovaly na všechny strany a fixlovalo se s docházkou, která je klíčová právě pro čerpání dotací.

Na pochybné fungování šamanské školky jsme proto upozornili Ministerstvo práce a sociálních věcí, kde přislíbili, že informace prověří. Jak dopadly ministerské kontroly? Co na to šamanky a co bude dál s Duhovou školkou?

Odpovědi naleznete v úvodní reportáži. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované