Hlavní obsah

Šamanka odsouzená za podvody si otevřela školku. Jak kouzlí s miliony z evropských dotací?

Záhady Josefa Klímy: Šamanka odsouzená za podvod si otevřela školku. Jak se dá čarovat s dotačními miliony?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Esoterička provozuje dětské skupiny. A na svůj projekt může čerpat nejen milionové dotace z evropských fondů, ale banky na ně také půjčí další peníze.

Článek

Duhová školka ve Zdiměřicích u Prahy není jen tak obyčejná školka – vedou ji totiž šamanky. Alespoň tak se ještě před pár lety prezentovaly na veřejnosti Anna Lišková se svou dcerou Zuzanou Krameriusovou. Mluvily o tom, že jsou obdařené mimořádnými schopnostmi, díky kterým dokážou pomáhat lidem z problémů. Tyto schopnosti se prý u nich dědí z generace na generaci a tvrdily také, že jejich předkem byl Václav Matěj Kramerius. Staly se svého času doslova celebritami mezi esoteriky, vystupovaly totiž jako duo šamanek v pořadech, kde posílaly lidem vesmírnou energii přes telefon.

Ovšem jak se následně ukázalo, spíše než od problémů pomáhaly lidem odlehčit jejich peněženky. Rády žily na vysoké noze a dost často na dluh, své závazky ale jaksi zapomínaly splácet.

Když věřitelům došla trpělivost, spojili se a podali trestní oznámení. Nakonec byla mladší z dvojice šamanek Zuzana Krameriusová před rokem odsouzená za podvod. Soud dospěl k závěru, že si se svou matkou půjčovaly s vědomím, že své dluhy nebudou mít nikdy z čeho vrátit. Dostala dva roky s podmíněným odkladem na roky čtyři. Nebyl to její první prohřešek proti zákonu, v minulosti už byla za podobnou věc odsouzena hned dvakrát.

Protože jejich dluhy vyšplhaly téměř ke dvěma milionům korun, došlo i na konkurz. Ovšem, jak říká insolvenční správce Jan Zůbek, šance věřitelů není příliš vysoká: „Paní Krameriusová je dáma, která tady tak nějak proplouvá bez toho, že by na ni nějaké instituce mohly dosáhnout, natož tak nějaký insolvenční správce. Takže si nemyslím, že ti věřitelé, pokud ona sama nebude chtít, by od ní někdy něco viděli.“

Před dvěma lety se obě šamanky rozhodly rozjet výnosnější byznys – školku. Alespoň takové zdání budí objekt ve Zdiměřicích za Prahou, který nese název Duhová školka. Ve skutečnosti jde ale pouze o tři dětské skupiny. A přestože dětská skupina je svou podstatou nezisková organizace, dají se na ni čerpat nejen milionové dotace z evropských fondů, ale banky vám ochotně na takto dotovaný projekt půjčí další peníze.

Jak je vůbec možné, že si ženy s touto minulostí mohou otevřít zařízení pro děti? Co na to Ministerstvo práce a sociálních věcí, které má dětské skupiny a jejich financování ve své gesci? Kolik peněz už šamankám úřady vyplatily? Jaké poměry v Duhové školce panují a proč na nás šamanka Krameriusová zavolala policii, když jsme se s ní pokusili natočit rozhovor?

Podrobnosti v úvodní reportáži. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované