Hlavní obsah

Samopaly, pušky a práce pro 300 Američanů. Česká zbrojovka řekla plány

Ukázka z rozhovoru s Lubomírem Kovaříkem, šéfem České zbrojovky Group SE. Celý rozhovor nabídneme v následujících dnech.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká zbrojovka si jde na burzu pro čtyři miliardy korun. Peníze potřebuje kvůli výstavbě amerického závodu, který by měl být hotov koncem příštího roku, vyjde na 70 milionů dolarů a zaměstná 300 lidí.

Článek

Přední evropský výrobce ručních palných zbraní, CZG − Česká zbrojovka, oznámil svůj plánovaný vstup na pražskou burzu. Šéf firmy Lubomír Kovařík teď pro Seznam Zprávy přidal podrobnosti.

„Nemyslím si, že poskytneme větší podíl, než je minorita,“ říká Kovařík s tím, že kontrolu nad firmou si ponechá stávající majitel René Holeček. „Primární emise nových akcií bude zhruba do 75 milionů eur, sekundární emise stávajících akcií bude také do 75 milionů eur,“ dodává Kovařík podle kterého bude zájem hlavně ze strany zahraničních investorů.

Firma získané peníze potřebuje pro svou expanzi na americkém trhu, který je pro firmu z Uherského Brodu klíčový. Právě odtud loni směřovala polovina tržeb. V Americe by firma do konce příštího roku chtěla otevřít výrobní závod.

„Chceme vybudovat závod, který bude svými výrobky naplňovat americkou legislativu,“ vysvětluje Kovařík s tím, že americké zákony určují, kolik procent musí firma vyrobit na území USA, pokud chce nabízet své výrobky pro federální ozbrojené složky. Právě tyto dodávky patří mezi strategické cíle české firmy.

Pistole, samopal a puška pro Američany

Dalším důvodem pro výstavbu výrobního závodu v USA je fakt, že z České republiky zbrojovka nestíhá pokrýt americkou poptávku.

„Třetí důvod je ten, že chceme vyrábět i ty výrobky, které podle americké legislativy není možné importovat z Evropy. To jsou například malé kapesní pistole pro civilní uživatele pro osobní ochranu,“ dodává Kovařík.

V tuto chvíli práce na americké továrně brzdí pandemie, která znemožňuje vycestování do Spojených států. „Předpokládám, že do konce příštího roku bychom mohli začít vyrábět,“ dodává Kovařík. Celková výše americké investice by se podle šéfa České zbrojovky měla vyšplhat k 70 milionům dolarů a přinese asi 300 pracovních míst.

Produkce závodu bude odvislá od jednotlivých produktových řad, které se v něm budou vyrábět. „Bavíme se o řádech nižších stovek tisíc kusů,“ dodává Kovařík s tím, že v první fázi bude závod vyrábět čtyři hlavní produkty. Dvě pistole, jeden samopal a jednu pušku – postupně se bude výroba rozšiřovat.

Zisk klesl prodej rostl

Podrobnější informace ke svému vstupu na burzu firma zveřejní, až záměr schválí ČNB. Pro některé z investorů ale může být zbrojní byznys překážkou, stanovy některých společností totiž investice do zbraní přímo zakazují.

Zbrojovka zároveň minulý týden uvedla, že jí v prvním pololetí klesl čistý zisk meziročně o 23,5 procenta na 382 milionů korun. Počet prodaných zbraní ale vzrostl o 15 procent na 228 200 kusů.

Reklama

Doporučované