Hlavní obsah

Komentář: Samosběr jahod – nejdůstojnější práce pro českého člověka

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Profimedia.cz

Fenomén samosběru úspěšně spojuje příjemné s užitečným.

Reklama

Na drzost prezidenta Svazu průmyslu a dopravy reagují Češi zcela jednoznačně: útokem na jahodové plantáže.

Článek

Tisíce českých lidí se každý rok touto dobou hrbí a plazí mezi řádky jahodových plantáží. Dobrovolně a rádi stojí kvůli tomu fronty a ještě si za to platí.

Ať žije samosběr, fenomén našich jahodáren!

Letos je zájem ještě větší než jindy. Bezpochyby jde i o gesto vzdoru vůči prezidentovi Svazu průmyslu Jaroslavu Hanákovi, který prohlásil, že sklizeň jahod není důstojnou prací pro českého člověka.

Český člověk mu ukáže, zač je toho loket. Je to přesně obráceně: péče o důstojnost spočívá v tom, že vyrazí na samosběr. Je hrdý na to, že si sám v přírodě dokáže opatřit obživu, hrdý na hlínu za nehty i rozlámané údy. Dobrodružný svět pravěkých sběračů ožívá. Kdyby ještě žil Zdeněk Burian, namaluje to.

Alespoň tak hovoří zprávy z Vraňan, Bavorova, Holešova a dalších bašt českého a moravského jahodárenství. Možná tu někde kajícně plní svůj košík i pan Hanák.

Samosběr, a to si ujasněme, totiž není žádnou doménou šablatúrovské chudoby. Narazíte tu na pestrou směs sociálních vrstev. K výbavě samosběračů patří vlastní osobní automobil, kterým se dopravují na pole a odvážejí vydobytou kořist. Cena: 60 Kč za kilogram, tu víc, tu míň. Knedlíky, šlehačka, marmelády, šampaňské volají!

Na internetu lákají: „Samosběry jahod patří mezi oblíbenou, ale hlavně výhodnou formu prodeje, který je spojený s užitečným pohybem na čerstvém vzduchu, pod hřejivými paprsky slunce, podél řeky Vltavy. A to vše v omamné vůni zrajících jahod.“ Čistá mysl, plný žaludek a důstojnost v jednom.

Novým faktorem, který poptávku po samosběru ještě umocňuje, je zavádění povinných kvót na takzvané české potraviny. Spotřebitelská taktika zraje asi takto: když se zásobíme příslušným sortimentem z české hlíny sami, nebude se muset prodávat, a tím spíš se obchody zaměří na pestrou nabídku zahraničního proviantu. V rámci předepsané kvóty.

Jak to bude vypadat v praxi: Protože si Češi všechno české šťastně natrhají sami bez dozoru, zaberou 85 procent samoobsluhy pro forma a dokud neshnijí české kedlubny, čímž bude předpisům učiněno zadost, zatímco na zbylých 15 procentech, vyhrazených potravinám z dovozu, vznikne něco jako Tuzex. Pořád se to vyplatí všem.

A hlavně – ten pocit, že jste najednou piráti bez disciplíny nákupního vozíku: k nezaplacení. Svoboda a nezávislost, to je samosběr! Dejte to do ústavy.

Reklama

Související témata:

Doporučované