Hlavní obsah

Samoživitelka už nebude prostitutka. Zvedla se vlna podpory, má novou práci

Foto: Dmitri Ma, Shutterstock.com

Snímek je ilustrační.

Reklama

Kvůli koronakrizi přišla o místo servírky. Velké finanční potíže řešila prostitucí. Zpověď svobodné matky Denisy, kterou jsme zveřejnili na Seznam Zprávách, zvedla vlnu podpory. A Denisa díky tomu dokonce získala novou práci.

Článek

„V rámci toho, že prostě nebyla jiná možnost výdělku, jsem se rozhodla pro prostituci. Protože tam se ty peníze ještě vydělat daly,“ svěřila se reportérce Kristině Cirokové devětadvacetiletá Denisa, která žije sama s devítiletým synem.

Její výpověď jste mohli sledovat z kraje týdne v publicistickém pořadu Terén, jenž popisoval, jak v době koronakrize přibývá samoživitelek, které vidí jako jediné východisko z nouze prostituci.

Denisa pracovala loni na jaře jako servírka. Pak se vládním nařízením zavřely hospody a Denisa o práci přišla. Nechat doma dítě samotné a jít si sednout třeba do samoobsluhy za kasu nemohla. Musí platit nájem, tři exekuce, které jí zbyly z podnikání, a živit sebe i dítě. Dostává na něj jen třítisícové alimenty. Na úřadu práce jí prý na jaře vyměřili šestitisícovou podporu po dobu dvou měsíců. To Denise absolutně nestačilo. Prostituce pro ni byla řešením.

„Chci, aby měl svůj pokoj, svoje hračky a prostě… jsem ochotná to za tuto cenu dělat. Aby to takhle zůstalo a aby ho to nijak nepoškodilo,“ vysvětlila svou motivaci.

Terén Kristiny Cirokové: Syrová zpověď matky samoživitelky. „Nebyla jiná možnost výdělku, tak jsem se rozhodla pro prostituci.“Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

Po zveřejnění reportáže přišlo něco, co Denisa ani náhodou nečekala. Dostalo se jí velké podpory. Lidé začali psát, že jí chtějí finančně pomoci. Ona ale s díky odmítala.

„Napište jim, že si toho moc vážím, ale jsem jedna z mnoha. Pokud chtějí opravdu přispět, ať pošlou peníze Spolku pro ochranu žen, který pro nás holky dělá opravdu mnoho,“ napsala Denisa reportérce Seznam Zpráv.

Nejlepší zprávou ale je, že díky zveřejnění svého příběhu může Denisa skončit s prostitucí. Bude mít totiž od května novou práci. Předseda Spolku pro ochranu žen Libor Balga, který je zároveň majitelem vinařství, jí nabídl místo obchodní zástupkyně.

„Už ta samotná reportáž mě úplně nabila. Myslela jsem si, jak jsou ty některé věci v pohodě, ale pak jsem si uvědomila, kolik toho stejně zastírám, abych to zvládla. Říkala jsem si, že takhle žít už nechci. Ale neměla jsem žádný plán,“ vypráví Denisa. „A pak mi zavolali ze Spolku pro ochranu žen a nabídli mi práci pro to vinařství. Je to paráda. Už jsme si stopla inzerci a od května s prostitucí končím,“ dodává.

Zdeňka Pecharová, koordinátorka Spolku pro ochranu žen, který má za cíl bojovat proti prostituci způsobené sociální nouzí, to potvrzuje. „Ano, je to tak. Denisa je jednou z žen, které nás sledují na Facebooku. Když jsme dali výzvu, že pro vaši reportáž hledáme někoho, kdo by na kameru pověděl svůj příběh, přihlásila se. Začali jsme s ní komunikovat a po zveřejnění reportáže vznikl tento nápad.“

Podle odhadů pracuje v sexbyznysu asi 13 tisíc žen. Z průzkumu organizace Rozkoš bez rizika v roce 2019 vyplynulo, že polovina z nich jsou samoživitelky.

A právě na podporu těchto matek, které se rozhodly vydělávat prostitucí, vznikla po zveřejnění reportáže instagramová výzva. Její autorkou je Eliška Herčíková.

„Tu mámu, která se rozhodla pro prostituci, aby uživila svoje dítě, úplně chápu. Dobrá máma udělá pro svoje dítě všechno na světě. Na našem instagramovém účtu tady_mamy jsme se rozhodly založit takové hnutí, podporu, kdy mámy sdílejí své fotky s hashtagem #mámasepostará,“ popsala Herčíková.

A nejsou to jen tak ledajaké fotografie. Jsou to snímky žen ve spodním prádle. Nadzvedly je prý hlavně negativní komentáře k příběhu Denisy, které se objevily na sociálních sítích.

Foto: Repro: Seznam Zprávy

Ukázka z výzvy na podporu samoživitelek: Máma se postará. Její autorkou je Eliška Herčíková.

„Nehodlám ji odsuzovat, jako to teď dělá společnost, za to, že jediné východisko k tomu, aby jejímu malému synovi zůstal stejný standard jako doposud, se vzdala vlastního pohodlí a dost možná i cti,“ píše se u jedné z fotografií a na další jedna z matek vyzývá: „Přidejte se k nám na podporu maminek samoživitelek, které musely pro zabezpečení svých dětí obětovat víc, než si většina z nás umí představit.“

Foto: Repro: Seznam Zprávy

I další ženy se rozhodly k výzvě připojit a dát najevo, že soucítí s matkami samoživitelkami.

Denisu tahle inciativa moc potěšila.

Mámám vzkazuje: „To je krásné. Já si toho strašně vážím, protože pro mě nikdy nikdo nic neudělal. Teď zírám, jak jsou lidé shovívaví.“

Reklama

Doporučované