Hlavní obsah

Šampaňské je jen z Champagne. Evropský soud se zastal francouzských vinařů

Ilustrační foto.

Reklama

Jestli jsou na něco francouzští vinaři alergičtí, tak na užívání názvu „šampaňské“ společnostmi, jejichž vína nepochází z oblasti Champagne. Sporem o pojmenování španělských barů se tak musel zabývat i Soudní dvůr Evropské unie.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Označením „šampaňské“ se mohou pyšnit pouze šumivá vína z francouzské oblasti Champagne. Alespoň takový je dlouhodobý postoj Sdružení výrobců šampaňského Comité interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC). Francouzští vinaři momentálně usilují o to, aby řetězec tapas barů ve Španělsku přestal používat na cedulích a sociálních sítích název Champanillo. Informovala o tom agentura Reuters.

Označením, které v překladu znamená „malé šampaňské“, se tak muselo zabývat několik soudů. Obchodní soud v Barceloně nároky Francouzů zamítl s tím, že označení Champanillo nebylo určeno k označení alkoholického nápoje, ale spíše ke stravování v prostorách baru, ve kterém se šampaňské ani neprodává.

Sdružení francouzských vinařů se ale odvolalo k provinčnímu soudu v Barceloně. Tento soud si u Soudního dvora Evropské unie (SDEU) vyžádal upřesnění, zda se chráněná označení původu (CHOP), jako je šampaňské, vztahuje kromě produktů i na služby.

SDEU uvedl, že označení původu pokrývá i poskytované služby. Soudní dvůr EU rovněž dodal, že ochrana označení původu má zajistit kvalitu a záruku, že produkty pochází přímo z oblasti Champagne. Tento přístup navíc brání třetím stranám, aby profitovaly z pověsti šampaňského.

Použití názvu Champanillo vytvoří v mysli průměrného evropského spotřebitele (…) dostatečně jasné a přímé spojení.
SDEU

Klíčovou součástí při posuzování, zda sporný výraz nebo označení porušuje CHOP, bylo to, zda vyvolává přímé spojení s „pravým šampaňským“. Podle SDEU se prokázalo, že použití názvu Champanillo vytvoří v mysli průměrného evropského spotřebitele, který je „přiměřeně dobře informovaný, pozorný a obezřetný“, dostatečně jasné a přímé spojení.

Podle evropských soudců je však finální rozhodnutí na provinčním soudu v Barceloně. Ten by měl však přihlédnout k vyjádření SDEU.

Tahanice o název s Ruskem

Nejde však o první případ nespokojenosti CIVC v tomto roce. Skupina producentů šampaňského také počátkem července zpochybnila nový ruský zákon, který nutí zahraniční výrobce označit své lahve jako „šumivé víno“, zatímco ruští výrobci mohou jako jediní používat označení „šampanskoje“.

Společnost Moët Hennessy nejdříve pohrozila omezením dodávek do Ruska. Distributor vín však své pohrůžky nakonec přehodnotil. „Naši výrobci šampaňského vždy respektovali platné zákony, ať už působí kdekoli. Dodávky obnoví, jakmile bude možné provést změny označení,“ uvedla skupina pro The Guardian s tím, že jejich lahve ponesou označení, které ruská legislativa požaduje.

Francouzští producenti však mohou označení Champagne v Rusku používat i nadále, bude-li na lahvích v latince. Zákaz se totiž údajně vztahuje pouze na nápis v azbuce.

Reklama

Doporučované