Hlavní obsah

Šampion, který nevznikl. Otázky a odpovědi, co bude dál s Monetou

Foto: Profimedia.cz

Moneta Money Bank se zatím s finančními firmami ze skupiny PPF nespojí.

Reklama

Na valné hromadě neprošlo spojení Monety s Air Bank a českým a slovenským Home Creditem. Zklamání zavládlo hlavně v PPF Group. Celá akce však ještě nekončí.

Článek

Na valné hromadě Moneta Money Bank proti sobě stáli zastánci spojení s Air Bank a českým a slovenským Home Creditem a jeho zavilí odpůrci. Vyhráli ti, kdo se proti transakci za 26 miliard korun stavěli.

1. Co se stalo na valné hromadě?

Akcionáři schválili, aby Moneta koupila od skupiny PPF Air Bank a český a slovenský Home Credit. Ale neschválili financování samotné transakce. Výsledek tedy je, že akcionáři transakci zamítli.

Je to porážka pro ředitele Tomáše Spurného i samotnou skupinu PPF, kteří se o spojení pokoušeli už podruhé (naposledy to bylo před dvěma roky).

2. Proč se transakce nepovedla?

Kritikům na spojení Monety s PPF vadí zejména cena, kterou měla Moneta zaplatit za Air Bank, český a slovenský Home Credit a startup Benxy (Zonky). Kupní cena měla dosáhnout téměř 26 miliard korun. Při veřejném odkupu akcií v letošním březnu získala PPF téměř 142 milionů akcií za 11,3 miliardy korun, čímž navýšila svůj předchozí podíl těsně pod hranici 30 procent.

PPF měla Monetě prodat Air Bank a český a slovenský Home Credit asi za 2,5násobek hodnoty vlastního kapitálu. Naopak PPF by svůj podíl v Monetě získala levněji – asi za 1,5násobek hodnoty vlastního kapitálu.

Klíčové pro hlasování zřejmě byly posudky dvou amerických poradenských společnosti Glass Lewis a ISS, které doporučily akcionářům hlasovat proti. Podle jejich doporučení se řídí většina menších institucionálních investorů, kteří nemají jasný vlastní názor. V případě Monety je menších akcionářů většina.

3. Co udělá Moneta?

PPF ani šéf Monety Tomáš Spurný se nevzdávají a deklarují, že budou dál o spojení usilovat. Spurný tvrdí, že je třeba vytvořit velkou banku, která by získala úspory z rozsahu a mohla konkurovat velkým hráčům jako Česká spořitelna nebo ČSOB. Spurný říká, že to je jediná cesta, jak se dá zvýšit ziskovost.

„Mým primárním cílem je získat spojení s Air Bank a Home Creditem, neboť věřím, že to je pro nás z krátkodobého hlediska ta nejlepší alternativa na trhu, která zde existuje. Tato strategie byla dvěma třetinami akcionářů schválena,“ řekl pro SZ Byznys Spurný po valné hromadě.

„Musíme se zamyslet nad tím, co se stalo. A podívat se, jaké jsou alternativy a vyhodnotit je. V tuto chvíli nechci předjímat. Věřím, že o správnosti tohoto kroku je stejnou měrou přesvědčená Moneta i skupina PPF. A že dříve nebo později bude tento plán realizován,“ dodal.

4. Co lze čekat od PPF Group?

PPF říká, že na spojení bude dál pracovat. I podle expertů investovala do projektu již příliš peněz a energie, než aby od svého plánu ustoupila. Bude tedy zřejmě usilovat o získání dalších akcií Monety nebo nabídne Air Bank a Home Credit ČR a SK za lepší cenu. Podle informací SZ Byznys se jí však příliš slevovat nechce.

Finanční ředitelka Kateřina Jirásková ve svém komentáři před valnou hromadou pro Hospodářské noviny napsala: „Dobře víme, že k ‚cíli nikdy nevede jen jedna cesta‘ a umíme pružně volit scénáře, jak našich cílů dosáhnout. Platí to nepochybně i v tomto případě.“

5. Co když nová dohoda s PPF nebude?

Když PPF už nebude mít zájem na další dohodě, zůstane největším akcionářem s necelými 30 procenty. Pro Monetu i PPF je nyní klíčové jednat s fondem Petrus Advisers, který je druhým největším akcionářem banky. Bez dohody s ním se věci zřejmě neposunou, což naznačil v rozhovoru pro Seznam Zprávy i šéf Monety Spurný.

Petrus postupuje velmi agresivně a strategie mu zatím vychází. „Rádi prodáme tomu, kdo nabídne spravedlivou kontrolní prémii všem akcionářům,“ uvedl pro SZ Byznys Oliver Škutil, manažer fondu Petrus.

Fond nyní drží už téměř desetinu akcií Monety a svou pozici a vliv v bance chce navyšovat. „Budeme usilovat o získání souhlasu ČNB, abychom se dostali nad deset procent akcií v oběhu,“ řekl pro SZ Byznys manažer fondu Škutil.

Fondu se nelíbí, že ředitel Spurný vehementně prosazuje spojení s PPF, které považuje za nevýhodné. „Současně zvážíme všechny právní možnosti, jak získat zpět peníze akcionářů vynaložené na další neúspěšný pokus o koupi aktiv, která akcionáři nechtějí,“ dodal.

6. Vize šampiona

Bankovní trh v Česku i v Evropě se konsoliduje, to znamená, že větší banky požírají ty menší. V prostředí vysoké a drahé regulace a velmi nízkých úrokových sazeb, které nastavují centrální banky, mohou na poli univerzálního bankovnictví výrazně uspět spíše velcí hráči.

To si uvědomuje nejen Moneta, ale i jiní hráči na trhu. Proto například Raiffeisenbank koupila na počátku roku konkurenta Equa Bank, portfolio klientů banky ING a obchodníka s devizami Akcenta. O akvizici přemýšlí například i Komerční banka nebo Sberbank.

Anketa

Měl by vzniknout český bankovní šampion?
Ano, banka v českých rukách je nutná
63,7 %
Není to nutné
36,3 %
Celkem hlasovalo 551 čtenářů.

Reklama

Doporučované