Hlavní obsah

Samsung dodá 5G sítě do USA. Uzavřel obchod za 6,6 miliardy dolarů

Foto: Flickr

Samsung chce získat větší pole působnosti v infrastruktuře 5G sítí.

Reklama

Jihokorejská společnost Samsung uzavřela smlouvu s americkou telekomunikační firmou Verizon, která je druhá největší na světě. Samsung dodá do Spojených států technologie 5G za 6,6 miliardy dolarů.

Článek

Samsung Electronics vyhrála výběrové řízení ve Spojených státech v hodnotě 6,6 miliardy dolarů (necelých 150 miliard korun). Jihokorejská společnost zajistí druhé největší telekomunikační společnosti Verizon Communications 5G technologie, informuje agentura Bloomberg. Obchod byl završen v pátek a smlouva je platná od 30. června 2020 až do prosince roku 2025.

Jde o jeden z největších úspěchů Samsungu ve sféře 5G sítí od té doby, co se společnost rozhodla před několika lety soupeřit s dalšími hráči, jako jsou například Nokia a Ericsson. Čínská společnost Huawei je z amerického trhu vyloučena, a tak Samsung získává mnohem větší podíl na celosvětovém poli digitální infrastruktury.

„Více společností se bude obracet na Samsung, aby u nich mohly koupit jejich 5G technologie kvůli restrikcím proti Huawei a problémům s kvalitou u Nokie,“ říká pro Financial Times analytik SK Securities Kim Young-woo. „Neexistuje příliš alternativ kromě Samsungu a Ericssonu, pokud vyštípete Huawei a Nokii,“ pokračoval analytik.

Sestup Nokie

Washington navíc nadále zvyšuje tlak na čínské společnosti. Minulý měsíc například zakázal prodej jakéhokoliv čipu s americkou technologií do čínských rukou, což silně poškozuje nejen Huawei.

Huawei nesmí na trh ve Spojených státech, Velké Británii i Austrálii a tento krok začíná implementovat také Indie. Jihokorejský analytik tak nadále očekává, že Samsung svůj podíl na trhu bude ještě zvyšovat s tím, jak USA tlačí na své spojence.

Akcie firmy Nokia se v pondělí propadly o 2,5 procenta a soupeření s dalším skandinávským poskytovatelem mobilních služeb, společností Ericsson, se pro Finy stává čím dál složitější. Analytik z firmy Liberum Janardan Menon řekl pro Bloomberg, že tento obchod může potenciálně poškodit schopnost finské Nokie dlouhodobě investovat do svých technologií. Největší finská společnost by tak po mobilních zařízeních mohla ztratit i telekomunikační sítě.

Analytik ve společnosti Analysys Mason zase ve svém tweetu hovoří o velmi velké dohodě, která je nejspíše pro společnost rekordem.

Veliké ambice

„S touto nejnovější dlouhodobou strategickou smlouvou budeme i nadále posouvat hranice 5G inovací, abychom vylepšili zážitky pro zákazníky společnosti Verizon,“ píše Samsung ve svém prohlášení.

Ale Jihokorejci se budou muset ještě snažit. Podle výzkumné společnosti S&P Global měl Samsung v roce 2019 na globálním telekomunikačním trhu relativně malý, 3procentní podíl. Huawei vychází z průzkumu jako první s 28procentním podílem, následuje Nokia s 16 procenty a poté Ericsson s 14 procenty.

Začátkem tohoto roku společnost Huawei uvedla, že podepsala více než 90 kontraktů na 5G, a Ericsson minulý měsíc uvedl svou 100. „obchodní dohodu“ o 5G, píše server Wall Street Journal. Společnost Samsung neprozradila, kolik kontraktů na 5G podepsala. Dělá si však velké naděje, protože pouze na americkém trhu investovala více než 30 miliard dolarů.

Samsung oznámil v roce 2018, že by na konci roku 2020 chtěl mít zastoupení na trhu alespoň 20procentní, což podpořil několika nedávnými akvizicemi. Cena akcií na jihokorejské burze v Soulu stoupla společnosti v pondělí o 2,1 procenta.

Reklama

Doporučované