Hlavní obsah

Samsung kopíroval Apple, rozhodl americký soud. Náhrada škody dosahuje více než půl miliardy dolarů

Samsung musí zaplatit Applu za zneužití patentů.Video: Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Spor obou technologických konkurentů trvá několik let. V podobném případě Apple v roce 2012 vysoudil více než jednu miliardu dolarů.

Článek

Americký soud nařídil jihokorejské technologické firmě Samsung Electronics zaplatit konkurenční firmě Apple náhradu škody ve výši 539 milionů dolarů, v přepočtu téměř 12 miliard korun. Samsung totiž kopíroval některé prvky telefonu iPhone z dílny Applu. Konkrétně porušil tři designové a dva funkční patenty svého amerického konkurenta.

Firma Apple je podle svého prohlášení potěšena, že soud potvrdil, že Samsung by měl za kopírování produktů zaplatit. „V tomto případě šlo vždycky o víc než jen o peníze,” napsal v prohlášení Apple a dodal, že je důležité pokračovat s ochranou „těžké práce a inovací mnoha lidí v Applu”.

Podle odborníků však nejde určit jednoznačného vítěze soudního sporu. Samsung tvrdil, že měl zaplatit náhradu škody ve výši 28 milionů dolarů, což odpovídá zisku přímo spojenému se součástkami nebo prvky chráněnými patenty. Americká firma naopak původně požadovala 2,5 miliardy dolarů. Samsung se navíc proti rozhodnutí soudu možná odvolá.

Analytička Kiranjeet Kaurová uvedla, že rozhodnutí soudu by mělo sloužit jako varování menším firmám před porušováním patentů, a to zejména na trzích, jako je ten americký.

Rozhodnutí soudu je nejnovějším krokem v dlouhotrvajícím právním sporu mezi dvěma předními výrobci smartphonů. V roce 2012 vysoudil Apple v podobném případě jako náhradu škody částku přesahující jednu miliardu dolarů.

Reklama

Doporučované