Hlavní obsah

Samsung se připravuje na rozdělení společnosti, na vině jsou i vybuchující mobily

 

Reklama

Firma je pod tlakem investorů, ten ještě vzrostl po fiasku s přístrojem Galaxy Note 7, kterému se přehřívala baterie.

Článek

Jihokorejská společnost Samsung Electronics zvažuje rozdělení firmy na dvě samostatné společnosti. Rovněž zvýší dividendu za letošní rok o 36 procent a začátkem dalšího roku spustí program odkupu vlastních akcií. Samsung to oznámil po dnešním zasedání správní rady.

Firma Samsung je pod tlakem investorů v čele s americkým investičním fondem Elliott Management. Ti chtějí, aby se rozdělila na holdingovou firmu a provozní společnost. Tlak investorů se ještě zvýšil po fiasku s přístrojem Galaxy Note 7, jehož výroba byla v říjnu zastavena. Společnost totiž nedokázala odstranit problémy s přehříváním baterií.

Samsung chce najmout vnější poradce, kteří důkladně zhodnotí optimální firemní strukturu. Vedení firmy podle agentury Reuters a AP zdůrazňuje, že zatím ještě není zcela jasné, jak se nakonec rozhodne.

Podle amerického fondu Elliott Management by rozdělení zjednodušilo strukturu firmy a usnadnilo získat jasnou představu o hodnotě jejího majetku. V současnosti jsou totiž firmy v rámci skupiny Samsung Group propojené komplikovanou sítí křížového vlastnictví akcií, což spojuje firmu Samsung Electronics s mnoha jinými přidruženými a dceřinými firmami ze skupiny Samsung. Rozdělení firmy by bylo výhodné z hlediska toho, že křížové vlastnictví akcií by mělo dopad jen na holdingovou firmu a provozní firma by byla hodnocena samostatně.

Reklama

Doporučované