Hlavní obsah

Kdybych vyhrál, tak budu méně sebevědomý a kontroverzní, řekl Zeman v televizi. Drahoš dodržel slovo a na Novu nepřišel

V Brně podpořila Drahoše řada známých osobností.

 

Reklama

Pět dní před druhým kolem prezidentské volby má podle průzkumu Medianu pro Českou televizi Miloš Zeman nad Jiřím Drahošem jen půlprocentní náskok.

Článek

Šance na vítězství v prezidentském duelu obou kandidátů jsou vyrovnané. Podle průzkumu agentury Median pro Českou televizi by současnou hlavu státu volilo 45,5 procenta. Jeho vyzyvateli Jiřímu Drahošovi přisuzuje průzkum 45 procent. Volit by pak přišlo zhruba stejně lidí jako v prvním kole.

Současný prezident Miloš Zeman v neděli večer diskutuje v prvním velkém televizním vystoupení před druhým kolem volby na TV Nova. Do této debaty Jiří Drahoš nepřišel. Prezident Zeman v debatě uvedl, že dnes nebude na svého soupeře útočit. „Kdybych vyhrál, tak budu méně sebevědomý a méně kontroverzní,“ slíbil prezident v rozhovoru. 

Drahoše v Brně a Ostravě podpořili umělci i trojice Horáček, Hilšer a Fischer

„Hluboce se skláním před svými kolegy, jsou to kolegové ve zbrani. Moc jim děkuji za velkorysost. Michal Horáček i Marek Hilšer přijeli za mnou a podpořili mě už ve volebním štábu. Moc vám děkuji za všechnu pomoc a musíme to dát. Zeman nemůže vést tuto republiku dopředu,“ řekl prezidentský kandidát na mítinku v Ostravě.

„Nechci, aby tady byli zoufalí lidé, kteří se musí uchylovat ke lži, aby dali najevo svůj hněv. Je důležité, aby Miloš Zeman už nebyl prezidentem, aby vyhrálo společné úsilí v čele s panem profesorem Drahošem.“ řekl zaplněnému divadlu v Ostravě neúspěšný kandidát na prezidenta Michal Horáček.

Na podporu bývalého ředitele Akademie věd se v neděli sjela řada lidí i do Brna. V místním kulturním centru Semilasso bylo odpoledne asi 900 lidí a desítky dalších musely zůstat venku. Drahoše podpořila řada umělců. Mezi nimi byli herci Bolek Polívka, Martin Dejdar, Pavel Nový a zpěvačka Marie Rottrová. Osobně se v Brně ukázali i neúspěšní kandidáti Pavel Fischer, Marek Hilšer a Michal Horáček, kteří apelují na své voliče, aby v druhém kole volili profesora Drahoše.

Drahoš je přesvědčen, že Zeman nemá sílu vést republiku v dalších letech tam, kam by bylo potřeba. „Věřím, že já sílu mám a povedu zemi,“ prohlásil. Zatímco v sobotu Drahoš objížděl akce ve Zlínském kraji, v neděli přijel do Brna a posléze odjel do Ostravy.

Na dotazy lidí v sále odpovídal zhruba 20 minut.  Zemanovým spolupracovníkům Vratislavu Mynářovi, Martinu Nejedlému a Jiřímu Ovčáčkovi vzkázal, že tahle země není jejich. „Tahle země je naše,“ prohlásil na konci setkání Jiří Drahoš a sklidil hlasitý potlesk v sále.

Reklama

Doporučované