Hlavní obsah

Šanci na medaili z olympiády český tým má, věří Dominik Hašek v rozhovoru pro Seznam

Rozhovor s Dominikem Haškem o hokejovém turnaji na olympiádě i úspěchu v Naganu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Před dvaceti lety vychytal kanadské útočníky při nájezdech, pak ve finále i všechny ruské hokejisty. Zlatý olympijský medailista z Nagana, legendární hokejový brankář Dominik Hašek ví, že klíčová v olympijském turnaji bude produktivita českého útoku.

Článek

Poprvé od roku 1994 se na zimních olympijských hrách nepředstaví hráči z NHL, největší hvězdy světového hokeje. Namísto tradičního dream teamu tak Kanada bude usilovat o zlatý hattrick s výběrem složeným především z hráčů Kontinentální hokejové ligy. Stejně na tom budou i Rusové, kterým to ale tolik nevadí, papírově mají jeden z nejsilnějších týmů.

V dubnu loňského roku se definitivně rozhodlo, že NHL své hráče na turnaj pod pět kruhů nepustí. A krok je to z její strany logický. Draze placení sportovci riskují zranění, a přijít tímto způsobem na klíčovou fázi sezony o nejlepšího hráče, se představitelům klubů nechce. Před čtyřmi lety v Soči se tak Kanadě zranil útočník New York Islanders John Tavares a do zbytku sezony už nezasáhl.

„Já si myslím, že tohle rozhodnutí nebude věčné,” komentuje Hašek absenci hráčů NHL na olympiádě. Pak je tu ale i druhý pohled, pohled samotných hráčů, pro které je možnost reprezentovat svou zemi pod pěti kruhy jedním z vrcholů jejich kariér. Podle Dominika Haška by jim NHL tento životní zážitek neměla odpírat.

I český olympijský tým sází na hráče z KHL i z domácí extraligy. Silnou stránkou by pak měla být brankářská dvojice Francouz-Furch. Olympijský turnaj startuje pro český tým patnáctého února duelem s domácí Koreou. Na turnaji bez hvězd z NHL mohou být šance vyrovnanější a turnaj může ovládnout kterýkoliv tým. Třeba se tak rodí další Nagano nebo hokejový Zázrak na ledě, jako v roce 1980, kdy studentský tým USA dokázal porazit největší sovětské hvězdy.

Reklama

Doporučované