Hlavní obsah

Sanitky a mrtvá těla všude, kam se podíváte. Indii dusí druhá vlna

Foto: Profimedia.cz

Podle indických médií neodpovídají oficiální bilance skutečnému počtu zemřelých na covid-19.

Reklama

Houkající sanitky, přeplněné nemocnice a krematoria jedoucí na plné obrátky. To jsou obrazy z nejlidnatějšího indického státu Uttarpradéš, který nezvládá další vlnu nákazy. Podle tamních úřadů je ale vše v naprostém pořádku.

Článek

Osmapadesátiletý otec Kanwala Singha zemřel, zatímco pro něj sanitka hledala místo v jedné z kánpurských nemocnic. Kvůli nedostatku lůžek je předtím odmítla celkem čtyři zdravotnická zařízení. „Byl to srdcervoucí den,“ popisuje Kanwal svůj zážitek v reportáži zpravodajského serveru BBC. „Věřím, že kdyby se otci dostalo léčby, stále by tu byl. Ale nikdo nám nepomohl. Ani policie, ani zdravotníci, ani vláda.“

Podobných příběhů jsou teď v Indii slyšet stovky. Druhá nejlidnatější země světa se dlouho chlubila úspěšným zvládáním pandemie. Na počátku jara ale začalo prudce přibývat nově nakažených a aktuálně je z Indie druhé největší ohnisko na světě. Za bezútěšnou situací nejspíš stojí i tzv. dvojitá mutace, která se v zemi objevila.

Více o dvojité mutaci, která se prokázala v Indii, si přečtěte zde:

Obzvláště kritická je situace v Uttarpradéši, nejlidnatějším a politicky nejvýznamnějším indickém státě, který je domovem pro 240 milionů lidí. Od počátku pandemie se tam nakazilo 850 tisíc lidí a zemřelo téměř 10 tisíc nakažených.

Čísla se na první pohled nezdají tak vysoká. V České republice, která má „jen“ přes 10 a půl milionu obyvatel se od loňského března potvrdilo přes 1,6 milionu pozitivních případů a v souvislosti s onemocněním covid-19 zemřelo více než 28 tisíc lidí. Šíření nákazy v Uttarpradéši, podobně jako ve zbytku Indie, ale v posledním měsíci dramaticky zrychluje a stát trpěl už před pandemií velkým nedostatkem kvalitní lékařské péče. Odborníci navíc předpokládají, že skutečný počet nakažených je v Indii vyšší než ten, který uvádějí oficiální koronavirové statistiky.

Místní úřady tvrdí, že situaci mají pod kontrolou. Přeplněná testovací centra, nemocnice odmítající pacienty a hinduistické pohřební hranice, které hoří takřka bez ustání, ale vyprávějí jiný příběh. Podobně jako v Brazílii se i zde narychlo vykopávají hroby, protože mrtvé není kam dávat. Podle oficiálních bilancí zaznamenala Indie od počátku epidemie 15 milionů nakažených a téměř 180 tisíc úmrtí na covid-19.

Nákaza paralyzovala v Uttarpradéši, podobně jako například v hlavním indickém městě Dillí, zdravotnický systém. Mezi nemocnými jsou členové tamní vlády, hlavní ministr svazového státu, stovky lékařů a zdravotních sester. Na sociálních sítích kolují videa, která zachycují nemocné, jak leží na parkovišti před nemocnicí a marně čekají, až se pro ně uvolní lůžka. V době, kdy musí nemocnice pracovat na dvě stě procent, se jim nedaří fungovat ani na běžný výkon.

Ve Váránasí, kulturním a náboženském centru severní Indie, je situace stejně neutěšená. „Viděl jsem nespočet lidí, kteří umírali v sanitkách. Nemocnice je odmítají, nemají postele, docházejí jim léky a chybí i kyslík,“ popsal svou zkušenost pro BBC Vimal Kapoor, který ve městě žije. Jeho matka minulý týden zemřela na covid-19 i přesto, že se do nemocnice dostala. Další problém nastal, když chtěl její syn zařídit kremaci. V místním krematoriu na něj čekala hromada nespálených těl.

Krematoria jedou v mnoha indických státech na plné obrátky. Ve Váránasí se kvůli tomu prodloužila doba čekání z 15 až 20 minut na 6 hodin a cena dřeva stoupla třikrát. „Nikdy jsem nic podobného neviděl. Kamkoliv se podíváte, tam uvidíte sanitky a těla,“ popsal atmosféru ve městě Kapoor.

Jsou to právě přeplněná krematoria, která naznačují, že mrtvých je více, než deklarují oficiální čísla. Z tutlání koronavirových statistik už tamní vládu obvinili opoziční politici a nejrůznější aktivisté. Ve státě také údajně nestačí testovací kapacity. Mnoho nakažených test nikdy nepodstoupí, a když se jim to povede, mají problém svůj pozitivní výsledek nalézt na oficiálním webu státní správy.

Indové obviňují z podcenění přípravy na druhou vlnu federální vládu. Mezi zářím a únorem, kdy došlo k útlumu epidemie a bylo možné rozšířit zdravotnickou strukturu, nedělala vláda podle kritiků nic pro to, aby se na možný nárůst nakažených nachystala.

V Indii aktuálně přibývá kolem 200 tisíc nakažených denně a zlepšení situace je v nedohlednu. Přestože už je v mnoha městech a provinciích nařízena přísná uzávěra, přišla nejspíš pozdě. Vláda dlouho otálela s omezením politických a náboženských shromáždění a nepomohl ani nedůsledný přístup obyvatel ke karanténním opatřením.

Záchranou by mělo být očkování. Indické ministerstvo zdravotnictví v pondělí oznámilo, že od května začne očkovat všechny občany starší 18 let. Očkování budou mít ale na starost soukromé ordinace a lidé si je budou muset uhradit ze svého. Na bezplatné očkování budou mít nadále nárok zdravotníci a další zaměstnanci v předních liniích nebo lidé starší 45 let. Zatím ale není jasné, zda země disponuje dostatečným počtem vakcín. V Indii žije 1,4 miliardy lidí a podle CNN hlásí nedostatečné zásoby nejméně pět států.

Reklama

Doporučované