Hlavní obsah

Sankce i vojenský útok. USA tlačí na KLDR, bez podpory Číny a Ruska se ale neobejdou

Spojené státy budou potřebovat Čínu i Rusko k vyřešení situace na Korejském poloostrově.Video: Josef Mačí

 

Reklama

KLDR testuje raketovými zkouškami trpělivost Spojených států.

Článek

Spojené státy zvyšují tlak na severokorejský režim. Americký prezident Donald Trump zvažuje, že uvalí na Severní Koreu ropné embargo, umístí na černou listinu její aerolinky, bude zadržovat severokorejské nákladní lodě nebo potrestá čínské banky za obchodování s Pchjongjangem.

„Je plno věcí, které přicházejí v úvahu, a to až v podstatě k obchodní karanténě KLDR," řekl agentuře Reuters americký představitel pod podmínkou zachování anonymity.

KLDR provedla od loňska dva jaderné testy a mnoho raketových zkoušek. Jen v březnu otestovala čtyři balistické rakety. USA na poslední start balistické rakety odpověděla vysláním letadlové lodě Carl Vinson ke Korejskému poloostrovu. Už na začátku března rozmístily americké síly na jihokorejském území protiraketový štít THAAD.

Čína nepřipustí zhroucení severokorejského režimu

Washington se ale na Korejském poloostrově neobejde bez spolupráce Moskvy a hlavně Pekingu, prakticky jediného spojence severokorejského režimu. Čína apeluje na mírové řešení napjaté situace, zároveň ale nesouhlasí se zbrojními testy Pchjongjangu. V únoru navíc pozastavila dovoz uhlí z KLDR, což je pro režim vůdce Kim Čong-una klíčový vývozní artikl.

Peking ale nehodlá připustit zhroucení země, které by spustilo lavinu uprchlíků směřujících do Číny a potenciální nastolení proamerické vlády v Pchjongjangu.

KLDR by mohla provést pokusný jaderný výbuch

Pro Rusko je jediným řešením situace široká politická dohoda. Moskva odsoudila případnou vojenskou akci ze strany Spojených států.

„Dělá nám starosti, co má Washington na mysli v Severní Koreji poté, co se zmínil o možnosti jednostranného vojenského scénáře,” uvedlo ruské ministerstvo zahraničí v prohlášení.

Jižní Korea je přesvědčená, že Spojené státy s ní případný preventivní úder budou konzultovat. Jihokorejský ministr zahraničí Jon Pjong-se prohlášení učinil v době mimořádného napětí na Korejském poloostrově, kdy Pchjongjang navíc vyzval zahraniční novináře, aby se připravili na mimořádnou událost. Režim Kim Čong-una by podle spekulací mohl jako odpověď na americké kroky provést další pokusný jaderný výbuch.

Reklama

Doporučované