Hlavní obsah

Sankce pro něho i pro ni. Čína trestá britské jednotlivce a organizace

Foto: AFP PHOTO / Jessica Taylor /UK Parliament, Profimedia.cz

Jeden ze sankcionovaných politiků Iain Duncan Smith.

Reklama

Čína rozdala další sankce a důvodem je opět provincie Sin-ťiang. Tentokrát postih míří směrem ke Spojenému království, a to na jedince i celé organizace.

Článek

Čínská vláda v pátek uvalila sankce na devět britských jednotlivců a čtyři organizace kvůli údajným lžím o porušování lidských práv v provincii Sin-ťiang. Sankce se vztahují například na bývalého lídra konzervativců Iaina Duncana Smitha nebo Komisi pro lidská práva Konzervativní strany. Podle Pekingu sankcionované osoby a subjekty „zlomyslně šířily lži a dezinformace“.

„Tento krok, založený pouze na lžích a dezinformacích, je do očí bijícím porušením mezinárodního práva a základní normy upravující mezinárodní vztahy, hrubě zasahuje do vnitřních záležitostí Číny a vážně narušuje vztahy mezi Čínou a Spojeným královstvím,“ odůvodňuje rozhodnutí čínské ministerstvo zahraničí.

Jednotlivci pod sankcemi a jejich nejbližší příbuzní tak nyní mají zakázaný vstup na území pevninské Číny, Hongkongu a Macaa. Čínští občané i celé instituce navíc budou mít zakázáno s nimi obchodovat, píše agentura AP s odkazem na slova čínského ministerstva. Skupinu sankcionovaných osob tvoří jak politici, tak i akademička či právní zástupce.

Koho se sankce týkají?

Mezi sankcionované osoby patří pět členů parlamentu (Thomas Tugendhat, Iain Duncan Smith, Neil O'Brien, Tim Loughton, Nusrat Ghaniová), dva členové Sněmovny lordů (David Alton, Helena Kennedyová), akademička (Joanne Smithová Finleyová) a advokát (Geoffrey Nice).

K nově sankciovaným organizacím se řadí China Research Group, Komise pro lidská práva Konzervativní strany, Uyghur Tribunal a přední londýnská advokátní kancelář Essex Court Chambers, píše web CNN.

„Čína je pevně odhodlána chránit svou národní svrchovanost, bezpečnost a rozvojové zájmy a varuje britskou stranu, aby už dále nepokračovala ve špatné cestě,“ uvádí dále čínské ministerstvo ve vyjádření, podle kterého již byl k rozhovoru Pekingem předvolán britský velvyslanec v zemi. „Čína jinak rozhodně učiní další kroky.“

Na Twitteru už se k čínském krokům vyjádřila například Joanne Smithová Finleyová, akademička působící na univerzitě v Newcastlu, kde se věnuje čínským studiím, a na kterou byly sankce uvaleny: „Zdá se, že mě čínská vláda trestá za to, že mluvím pravdu o ujgurské tragédii v Sin-ťiangu, a za to, že mám svědomí. No, budiž. Nelituji, že jsem promluvila.“

Peking razantní kroky učinil poté, co Británie, Evropská unie, Spojené státy a Kanada v pondělí uvalily sankce na čínské představitele, které obviňují z porušování lidských práv muslimských Ujgurů. V případě EU šlo o první takové zakročení za poslední tři desetiletí. Čína nejdříve reagovala sankcemi „pouze“ na zákonodárce a instituce v EU.

Mezi potrestanými čínskými činiteli je například šéf bezpečnostního úřadu Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang Čchen Ming-kuo, bývalý předák vládnoucí komunistické strany v této oblasti Ču Chaj-lun a dva další přední činitelé provincie Wang Ťün-čeng a Wang Ming-šan. Potrestána byla i čínská společnost odpovědná za fungování detenčních center.

Aktivisté a experti OSN na lidská práva tvrdí, že v daných táborech v Sin-ťiangu je zadržován nejméně jeden milion muslimů. Čína údajně sahá k mučení, nucené práci i sterilizacím. Peking všechna obvinění opakovaně odmítl a tvrdí, že tábory jsou využívány k profesnímu školení a jsou nutné pro boj s extremismem.

Reklama

Doporučované