Hlavní obsah

Sankcím navzdory. Ruští miliardáři si za poslední rok polepšili nejvíc ze všech

Roman Abramovič je nejspíš nejznámější, ale není nejbohatší: kdo vládna ruskému žebříčku miliardářů?Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Desítka nejbohatších Rusů za uplynulý rok navýšila svá jmění o 10,8 procenta. To se miliardářům žádné jiné národnosti nepodařilo. Nejhůř dopadli nejbohatší Číňané, jejichž jmění se smrsklo o více než čtvrtinu.

Článek

Na běžné Rusy tvrdě dopadají ekonomické sankce projevující se inflací ukusující z jejich výdělků nebo důchodovou reformou, která vyhnala do ulic tisíce protestujících lidí. Ruští oligarchové jako by ale žili v jiné ekonomické realitě.

Jak vyplývá z Bloomberg Billionaire Indexu, jmění deseti nejbohatších Rusů vzrostlo o 10,8 procenta. O 4,4 miliardy dolarů navýšil své jmění spolumajitel plynařského kolosu Novatek a petrochemické firmy Sibur Leonid Mikhelson. S majetkem 21 miliard dolarů (v přepočtu 471 miliard korun) je tak nyní podle Bloombergu nejbohatším Rusem.

O více než miliardu dolarů si z ruské top 10 za poslední rok přilepšili i Vladimir Lisin, Vagit Alekperov, Andrej Melničenko, Genadij Timčenko i majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič. Za bohatnutím nejbohatších Rusů v posledním roce zpravidla stojí růst cen fosilních paliv, tedy ropy a zemního plynu.

Kromě Rusů si meziročně polepšili i Američané (o 7,5 procenta) a i přes obavy z Brexitu o 3,4 procenta zbohatli i nejbohatší Britové. Naopak nejhůře na tom jsou Číňané, desítka těch nejbohatších za poslední rok ztratila 27,6 procenta ze svých majetků. Dvouciferným tempem dohromady tratili i miliardáři z Německa, Hongkongu a Brazílie.

V indexu jsou i dva čeští miliardáři. Petr Kellner podle údajů Bloombergu za poslední rok zchudl v přepočtu o 30 miliard korun, jmění Andreje Babiše se potom smrsklo  o 5,5 miliardy korun.

Reklama

Doporučované