Hlavní obsah

Sarkozy půjde před soud. Čelí obvinění za korupci a zneužívání politického vlivu v předvolební kampani

Nicolas Sarkozy bude před soudem čelit obvinění z pokusu o ovlivnění soudce.Video: Valérie Dvořáková, AP, Reuters

 

Reklama

Francouzská justice Sarkozyho už dříve předběžně obvinila. Podle informací BBC teď prokurátoři uvedli, že exprezident Francie půjde před soud. V roce 2007 údajně nezákonně financoval z libyjských peněz svou předvolební kampaň.

Článek

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy půjde před soud za korupci a zneužívání politického vlivu. Podle BBC to uvedli prokurátoři. Sarkozy se podle jeho právníků proti tomuto kroku ale odvolá. Konečné rozhodnutí o případném zahájení procesu se tak oddálí.

Případ se zaměřuje na telefonické hovory z roku 2014. Sarkozy se v té době měl snažit ovlivnit soudce, který se zabýval nezákonným financováním jeho předvolební kampaně z libyjských peněz. Sarkozy údajně získal v roce 2007 prostředky na kampaň od tehdejšího libyjského diktátora Muammara Kaddáfího.

Vyšetřovatelé Sarkozyho podezírají, že se kvůli obvinění snažil za nabídku lukrativního postu v Monaku získat od člena kasačního soudu Gilberta Aziberta informace o nadcházejícím rozhodnutí tribunálu.

Vyšetřující soudci v případu nelegálního financování kampaně odhalili podezřelou komunikaci Sarkozyho právníka Thierryho Herzoga s Azibertem na počátku roku 2014 díky odposlechům telefonických hovorů. Cestu k procesu zdržela série odvolání ze strany Sarkozyho a Herzoga, kteří argumentovali nezákonností záznamů exprezidentových rozhovorů. Kasační soud, který je nejvyšší justicí ve Francii, už před dvěma roky ale potvrdil legálnost odposlechů.

Francouzská justice Sarkozyho už dříve předběžně obvinila. A také na něj uvalila soudní dohled, aby nemohl vyšetřování ovlivnit. Podle webu deníku Le Monde je „vysoká pravděpodobnost“, že prezident stane před soudem. To samé platí pro jeho advokáta a přítele Herzoga a bývalého soudního úředníka Aziberta.

Sarkozy byl prezidentem Francie v letech 2007 až 2012. Kromě aktuálního případu čelí také obvinění kvůli prohraným volbám z roku 2012 a celkem se ho týká sedm stále probíhajících vyšetřování.

Reklama

Doporučované