Hlavní obsah

Sarkozy půjde před soud za falšování dokladů o financování volební kampaně

Sarkozy čelí obvinění z falšování dokladů o financování volební kampaně. Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Bývalý francouzský prezident použil pro svoji kampaň v roce 2012 o půl miliardy korun více, než povoluje zákon.

Článek

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy půjde před soud za nelegální financování kampaně z roku 2012, po které volby prohrál.

V případě známém jako „Bygmalion skandál” nedodržel v roce 2012 zákonem povolený limit pro volební kampaň. Ten byl ve výši 22,5 milionu eur, tedy téměř 608 milionů korun.

Bývalý francouzský prezident ale podle obvinění použil pro kampaň o 18,5 milionu eur více, tedy o půl miliardy korun. K podvodu mělo dojít především falšováním účtů. Soudní řízení se týká i dalších 13 lidí zapletených do případu.

Podle vyšetřovatelů použili organizátoři kampaně nepovolené prostředky na předvolební shromáždění. Pomocí falešných faktur je dali do nákladů Sarkozyho pravicové strany Svaz pro lidové hnutí.

Sarkozy vinu vytrvale popírá. Podvody už dříve připustila společnost Bygmalion, jež se na transakcích kolem financování kampaně podílela. V knize, kterou Sarkozy loni v lednu zveřejnil, exprezident píše, že o této firmě nic nevěděl, dokud skandál nevypukl.

Prezidentské volby dvaašedesátiletý Sarkozy v roce 2012 prohrál. Porazil ho François Hollande. O nominaci usiloval v loňském roce ve stranických primárkách před letošními prezidentskými volbami, ale neuspěl.

Reklama

Doporučované