Hlavní obsah

Sarkozy dostane „hlídací“ náramek. Svobodu ho stála předražená kampaň

Foto: Profimedia.cz

Bývalý prezident při prezentaci své poslední knihy Promenades (Procházky).

Reklama

aktualizováno •

Pařížský soud vyřkl ve čtvrtek dopoledne verdikt nad bývalým francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Tribunál rozhodl, že nezákonně financoval svou neúspěšnou prezidentskou kampaň v roce 2012 proti Françoisi Hollandovi.

Článek

Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy byl odsouzen k ročnímu odnětí svobody za nelegální financování své volební kampaně. Soud sice vynesl tvrdší verdikt, než se očekávalo, do vězení ale „Sarko“ nepůjde. Justice omezí jeho svobodu pomocí elektronického náramku, trest si může odpykat doma. Proti rozsudku se můj klient odvolá, oznámil advokát Thierry Herzog.

„Nebyla to jeho první kampaň, zná právo. Navíc byl dvakrát na risk překročení výdajů písemně upozorněn. A Nicolas Sarkozy pokračoval v mítincích za stejných podmínek,“ odůvodnila rozhodnutí pařížského soudu soudkyně Caroline Viguierová.

Bývalý francouzský prezident překročil státem povolené výdaje na kampaň o více než 16 milionů eur.

Nicolas Sarkozy věděl několik týdnů o tom, že se blíží zákonnému limitu na financování prezidentské kampaně. K tomuto názoru dospěla už v červnu obžaloba, podle níž bývalý prezident ignoroval hned dvakrát varování svých účetních. Místo toho, aby se přívod peněz zastavil, vydal naopak instrukce k dalšímu utrácení.

„Sarkozy je jediná osoba odpovědná za financování kampaně. Je odpovědný za sledování výdajů, což neprováděl,“ řekla žalobkyně Vanessa Perréeová. Exprezident podle ní pokračoval ve svolávání mítinků, čímž ukázal svůj úmysl překročit rozpočet ve výši 22,5 milionu eur.

Výdaje na prezidentskou kampaň přesáhly u Sarkozyho stanovenou hranici už 10. března, tedy osm týdnů před volbami. Exprezident to sice věděl, přesto ale následující den organizoval obří mítink ve Villepinte na severu Paříže, který přišel na šest milionů eur. S blížícími se volbami pak politik přezdívaný Sarko pořádal volební shromáždění téměř denně včetně dvou velkých v Paříži, která stála několik milionů eur.

Chyby ano, zlý úmysl to nebyl, tvrdí Sarkozy

Šestašedesátiletý bývalý politik ale během procesu veškerá obvinění odmítl. „Pravděpodobně jsme udělali chyby… Byl tam ale zlý úmysl? Ne, ne,“ hájí se s tím, že vždy jen poslouchal rady svého týmu a dokonce dva plánované mítinky zrušil.

Sarkozyho advokátka Gesche Le Furová tvrdí, že její klient o podvodu nevěděl ani ho nenařídil. „Nepodepsal žádnou smlouvu, faktury a přijal omezení výdajů. Ctí zákony republiky,“ řekla během procesu novinářům.

Odsouzení francouzští vrcholoví politici

Jacques Chirac

Bývalý francouzský prezident Jacques Chirac v roce 2011 stanul před soudem za obvinění ze zpronevěry ještě jako pařížský starosta. Odsouzený byl na dva roky. V té době byl však Chirac již nemocný a v pokročilém věku. Byl proto osvobozen.

Alain Juppé

Funkci francouzského premiéra zastával Juppé v letech 1995-1997. V letech 2011-2012 byl také ministrem zahraničí. V roce 2004 ho soud uznal vinným rovněž ze zpronevěry. Figuroval ve stejné kauze jako prezident Chirac.

François Fillon

Fillon byl předsedou vlády v letech 2007-2012. Minulý rok jeho i manželku Penelope shledal soud vinnými ze zpronevěry veřejných prostředků. Bývalého premiéra poslal soud na pět let do vězení. Fillon fiktivně zaměstnával vlastní manželku i své děti. Proti rozsudku se Fillon odvolal.

Kromě Sarkozyho je v procesu obviněno a uznáno vinnými i dalších 13 lidí včetně několika činovníků pravicových Republikánů, účetních a šéfů PR agentury Bygmalion, která měla na starost organizování mítinků.

Rok natvrdo dostal už v březnu

Na lavici obžalovaných stanul exprezident už podruhé v tomto roce. Letos v březnu byl odsouzen ke třem letům za mřížemi, z toho jednomu „natvrdo“, za obchodování s vlivem. Rozsudek však ještě nenabyl právní moci, Sarkozy se proti němu odvolal.

Sarkozy měl podle soudu nabízet soudci Gilbertu Azibertovi lukrativní post v Monaku za to, že mu prozradí informace z policejních odposlechů. I v těchto hovorech šlo o financování volební kampaně, tentokrát té z roku 2007. Existuje totiž podezření, že jedním z hlavních dárců Sarkozyho kampaně byl libyjský diktátor Muammar Kaddáfí, jehož režim byl později svržen za pomoci mezinárodní vojenské operace, v níž hrála právě Francie jednu z hlavních rolí.

Sarkozy zůstává navzdory výše popsaným soudním procesům ve Francii velice populární postavou, jeho knihy se dobře prodávají a jeho názory si rád poslechne i prezident Emmanuel Macron. Když „Sarko“ poskytl před třemi lety rozsáhlý rozhovor časopisu Le Point, sklízel pochvaly a úctu za svůj geopolitický rozhled prakticky od celé politické scény.

Velice očekávané je mezi opozičními Republikány i Sarkozyho vyjádření podpory pravicovému kandidátovi před prezidentskými volbami. Právě jeho hlas by mohl rozhodnout, kterého kandidáta si Republikáni do voleb vyberou. Bývalý prezident ale svůj výběr zatím nevyřkl: „Ještě je příliš brzy,“ nechal se slyšet v pořadu Punchline. Podobně jako Macron ale vyjádřil výhrady ke krajně pravicovému kandidátovi Eriku Zemmourovi.

Zda Sarkozy podpoří Xaviera Bertranda, který zastával ministerské posty během jeho prezidentství, nebo šéfku regionu Île-de-France Valérii Pécresseovou, není vůbec jasné. Vyloučena není ostatně ani třetí varianta, a to hlas stávající hlavě státu Macronovi. To teď Francii zajímá více než čtvrteční verdikt soudu.

Reklama

Související témata:

Doporučované