Hlavní obsah

Šarlatáni versus doktoři. V Česku se začne vyučovat čínská medicína na vysoké

Duel o čínské medicíně.

 

Reklama

Čínská medicína jako obor na vysoké: záruka kvality, nebo studium šarlatánství? Duel mezi lékařem Michalem Malinou a náměstkem ministra zdravotnictví Romanem Prymulou.

Článek

Čínská medicína se stane v Česku novým studijním oborem na vysoké škole.

Počítá s tím novela zákona o vzdělávání nelékařských pracovníků, kterou v červnu schválili senátoři. Zařazení terapeutů tradiční čínské medicíny mezi zdravotnické pracovníky ale vzbudilo vlnu nesouhlasných reakcí.

Kritizovala ho Česká lékařská komora nebo Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně. Odpůrci poukazují na fakt, že léčitelé nejsou v žádné evropské zemi považováni v právním smyslu za zdravotníky. Česko tak bude v tomto ohledu unikátní.

Spíš filozofie než věda

Podle zástupců České lékařské komory jde o nebezpečný průlom, který čínské léčitele povyšuje na úroveň západní medicíny. Zastánci zase argumentují tím, že čínská medicína v Česku takto získá jednotný rámec a záruku kvality.

„Medicína je jen jedna, tradiční čínská medicína nestojí na vědeckých základech a je to spíš filozofie než věda,” tvrdí třeba lékař Michal Malina, který pracuje jako vedoucí lůžkového oddělení v Nemocnici Hořovice.

Argumenty pro a proti rozebíral doktor Malina v duelu s náměstkem ministra zdravotnictví, Romanem Prymulou, který se zasloužil o zřízení Centra tradiční čínské medicíny při nemocnici v Hradci Králové.

Reklama

Doporučované