Hlavní obsah

Šary Vary promítnou v Praze a Brně 28 filmů z festivalu Karlovy Vary

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

V rámci festivalových ozvěn Šary Vary promítnou v pražských kinech Světozor, Aero a Přítomnost a v Univerzitním kině Scala v Brně 28 filmů z festivalu Karlovy Vary.

Článek

Návštěvníci se mohou od 28. srpna do 3. září těšit v předpremiérách na filmy, které vstoupí do kin až po festivalu. Z hlavní karlovarské soutěže, která skončí 28. srpna, diváci uvidí čtyři tituly – dokumenty Láska pod kapotou a Každá minuta života a také dva celovečerní hrané filmy Atlas ptáků a Zpráva o záchraně mrtvého. Kino Světozor promítne 30. srpna také oceněný film. Některé z titulů jsou zakoupeny jen pro přehlídku a poté nebudou uvedeny v tuzemských kinech. ČTK o tom za organizátory informoval Filip Linhart ze společnosti Aerofilms.

„Filmy jsme do jednotlivých kin rozprostřeli ve festivalovém módu. Ne všechna kina uvádí všechny filmy, takže doporučujeme divákům prostudovat programy jednotlivých kin a sestavit si svůj program. Nejvíce filmů uvidíte ve dvou sálech pražského Světozoru, některé filmy zas uvede jen Aero nebo Scala. Je samozřejmě těžké z toho velkého množství festivalových filmů vybrat jen některé, ale myslím, že jsme našli opravdu pestrou paletu žánrů, ze které si každý vybere tu svou oblíbenou filmovou barvu,“ uvedl jeden z dramaturgů přehlídky Radek Pernica.

Všechny nabízené tuzemské snímky jsou od úspěšných tvůrců, například autor snímku Zpráva o záchraně mrtvého Václav Kadrnka je držitelem Křišťálového glóbu. Před čtyřmi lety si jej z Karlových Varů odnesl za film Křižáček. Zvláště očekávaná je epická fantasy Zelený rytíř režiséra Davida Loweryho, která vychází z legend artušovského cyklu, příběhu o Siru Gawainovi a Zeleném rytíři. Temná verze příběhu o cestě k moudrosti a opravdové dospělosti slibuje i příběhový přesah k současnosti.

Diváci by si podle organizátorů přehlídky Šary Vary neměli vynechat ujít ani nový film Paula Verhoevena Benedetta. Režisér v erotickém dramatu z klášterního prostředí nešetří černým humorem ani zázraky nejrůznějšího druhu. Film byl natočen podle skutečného příběhu a v hlavní soutěži festivalu v Cannes si vysloužil pro svou odvážnost bouřlivé reakce diváků i kritiků. Za pozornost stojí i nový film Gaspara Noého Vortex, který francouzský režisér věnoval všem, „jejichž mozky se rozloží dříve než jejich srdce“. Na rozdíl od svých předchozích filmů, kde režisér zobrazoval život jako extrémní zážitek, v příběhu stárnoucího páru ukazuje jeho nekompromisní konec.

Animovaná tvorba je na přehlídce zastoupena tematicky aktuálním filmem Moje slunce Mad Michaely Pavlátové, který natočila podle předlohy Petry Procházkové. Vypráví příběh Heleny, která po svatbě s Nazirem opouští Prahu a stěhuje se do Kábulu, kde se stává součástí rodiny, kultury a světa, které nikdy předtím neviděla. Program a konkrétní tituly se nacházejí na stránkách přehlídky Šary Vary.

Reklama

Doporučované