Hlavní obsah

Pavel Novotný: Kubera byl vzor. Ztratili jsme tvář, která nepůjde nahradit

Starosta MČ Řeporyje Pavel Novotný bojoval o post prvního místopředsedy ODS.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Občanští demokraté o víkendu volili nové vedení strany. Zatímco předseda Petr Fiala neměl protikandidáta, o post místopředsedy, který neobhájila první dáma ODS Alexandra Udženija, se bojovalo. Nominováni byli šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, radní Prahy 6 Marie Kubíková, ale i kontroverzní starosta Řeporyjí Pavel Novotný. Ten přijal Výzvu Seznam Zpráv.

Článek

Novotný v emotivním projevu řekl, že má připravený jen kritický projev, který nebyl určený jako nominační. Následně ho začal předčítat. Uvedl v něm, že organizace mimo Prahu dělají v ODS převrat a nemají odvahu navrhnout svého kandidáta. Sám sebe označil za loajálního. „Nejsem jako Václav Klaus mladší,“ dodal. Následně ho musela Jana Černochová upozornit na to, že jde o nominační řeč na 1. místopředsedu strany.

Novotný několikrát zmiňoval, že pro ODS udělá vše, včetně odchodu ze strany, pokud ho o to požádá předseda Petr Fiala. Kritizoval také mimo jiné špatnou mediální prezentaci strany a komunikaci mezi členy. „Neznáme svou práci navzájem ani tady, jak to mají vědět lidé, co čtou jenom bulvár a čumí na Ordinaci v růžové zahradě,“ řekl Novotný. Upozornil, že on pozornost médií má, zatímco jeho kolegové ne. „O vás nepsala půl roku ani regionální příloha Rudého práva,“ dodal Novotný.

Svůj projev okomentoval i ve Výzvě Seznam Zpráv: „Potřeboval jsem zatřást stranou. Chtěl jsem, aby si kolegové uvědomili, jakým způsobem a jakou práci prodávají,” řekl. ODS ho podle jeho slov vyloučit nemusí: „Až mi Petr Fiala pošle SMS, kde mě poprosí o odchod, okamžitě udělám, co bude třeba,” přesto dodal.

Novotný podle svých slov věděl, že se nestane 1. místopředsedou strany. „Až budu chtít kandidovat, tak tam budu zvolen. Jsme předem domluveni, kdo bude zvolen na kongresu,” uvedl Novotný. ODS podle něj musí ukázat voličům ANO tvář a mluvit na ně, jedině tak si je může získat. Povolební parlamentní spolupráci s Andrejem Babišem si Novotný neumí představit. Pokud by se tak stalo, ze strany by vystoupil.

Pavel Novotný se mimo jiné vyjádřil i k aktuálnímu úmrtí šéfa Senátu Jaroslava Kubery: „V Kuberovi jsme ztratili osobnost, která nepůjde nahradit. ODS ztratila mimořádnou tvář,” dodal. Podle něj byl Kubera důležitým vzorem komunální politiky, ke kterému sám vzhlížel.

Celý rozhovor si můžete pustit ve videu výše.

Reklama

Doporučované