Hlavní obsah

Sasové přišli o klenoty nejspíš i kvůli panikařící ochrance

Foto: AP

Dvojice zlodějů odcizila z klenotnictví Grünes Gewölbe šperky a drahokamy v přepočtu za 25 miliard korun.

Reklama

Speciální vyšetřovací tým Epoleta shromažďuje důkazy na místě činu a zkoumá záběry bezpečnostních kamer, které ukazují, jak dvojice zlodějů spáchala krádež století v Drážďanech.

Článek

Pondělní krádež v drážďanské klenotnici Grünes Gewölbe (Zelená klenba) šokovala veřejnost po celém Německu. Dvojice zlodějů malého vzrůstu z místa činu odnesla šperky a drahokamy, jejichž hodnota je podle expertů nevyčíslitelná, německý deník Bild odhadl cenu na jednu miliardu eur (25 miliard korun).

Podle německého Der Spiegel šli pachatelé „najisto“, obrazy či vázy při krádeži ignorovali a cílili na šperky a drahé kameny. Některé drahokamy se nicméně zlodějům kvůli pevnému ukotvení nepodařilo odcizit.

Po zaznění alarmu byla první hlídka u klenotnice do pěti minut. Zloději ale po rychlé akci zmizeli vozem Audi A6 neznámo kam. Německá policie tak po pachatelích, kteří ukradli cenné historické sbírky, rozjela úderné pátrání.

„Uděláme vše, co je v našich silách, abychom přinesli zpět naše kulturní bohatství a dohnali pachatele,“ sdělil saský ministr Roland Wöller.

Osudové zazmatkování?

Zloději by mohli být dopadení mnohem blíže, pokud by se zachovala jinak ochranka klenotnictví. Podle německého deníku Bild dvojice strážných na místě „ztrácela“ čas tím, že nejprve volala policii a až poté stiskla tlačítko alarmu. Vzhledem k tomu, že se akce zlodějů odehrála během několika desítek vteřin, mohlo se jednat o fatální pochybení.

Dvojice zlodějů – spolu s potenciální skupinou kompliců – nyní disponuje enormním, nicméně nápadným bohatstvím. Podle expertů jsou ukradené předměty tak ikonické, že je nemožné prodat je na volném trhu. Místo toho se pachatelé pravděpodobně pokusí předměty buď roztavit, přebrousit, nebo prodat do soukromé sbírky.

„Všechno jsou to výbrusy z 18. století, takovéto kameny není jednoduché zpeněžit,“ sdělil pro německý rozhlas Dirk Syndram, ředitel klenotnice Grünes Gewölbe. „Kdo by koupil něco, co nemůže ukázat přátelům a co nejde dědit?“

Podle britského deníku Daily Mail se množí dohady, že žádný z vystavených exponátů nebyl pojištěný.

Policejní pátrání

Policie zřídila za účelem vyšetřování krádeže speciální tým Epoleta, pojmenovaný po zdobeném důstojnickém nárameníku, který je mezi ztracenými artefakty.

Vyšetřovatelé se v současnosti snaží vydolovat nejvíce užitečných informací na místě činu. Podle deníku Die Welt sbírají pachové stopy a snaží se identifikovat zločince pomocí DNA. Agentura DPA informovala, že policisté s případem dosud zásadně nepokročili.

Vzhledem k rozsáhlosti sbírky neexistuje zatím kompletní seznam ukradených věcí. Na nejcennější odcizené kousky se podívejte v galerii.

+6

Detektivové rovněž uvažují o možné souvislosti s krádeží v berlínském Bodeho muzeu. V březnu roku 2017 odtamtud zloději odnesli obří zlatou minci Big Maple Leaf. Tehdejší akce se účastnili také mladiství. V lednu tohoto roku stanuli čtyři pachatelé před soudem, mince se nenašla.

Při šetření krádeže v Drážďanech se policisté zabývají také kamerovým záznamem. Na něm je vidět dvojice lidí malého vzrůstu zahalených v černém plášti, jak sekerou rozbíjejí skleněné vitríny. Kvůli špatným světelným podmínkám na videu není možné identifikovat pachatele.

Kamerový záznam z „krádeže století“.Video: Daniela Kučerová, Reuters

Policie si uvědomuje, že krádež v klenotnictví má pro obyvatele Saska emocionální rozměr, přesto žádá, aby se lidé vyhnuli dohadům a spekulacím.

Reklama

Doporučované