Hlavní obsah

Satanské boty s lidskou krví rozhořčily Nike. Firma podává žalobu

Foto: MSCHF

Nike kvůli limitované edici tenisek (na snímku) podal žalobu.

Reklama

Zpěvák a raper Lil Nas X vytvořil ve spolupráci se skupinou MSCHF nové tenisky Nike. Výrobce sportovního oblečení se však proti jejich provokativnímu designu ohradil. Nyní uměleckou skupinu žaluje.

Článek

Americký raper a zpěvák Lil Nas X v pondělí uvedl na trh vlastní limitovanou edici tenisek Nike. Za kontroverzním modelem „Satanských bot“ stojí brooklynská umělecká skupina MSCHF.

Všech 666 párů bot se podle serveru BBC prodalo za méně než minutu. O teniskách za 1018 dolarů (přes 22 tisíc korun) však společnost Nike tvrdí, že u nich došlo k porušení ochranné známky a umělce žaluje. Jejich design údajně neschválila.

Podrážka tenisek obsahuje kapku skutečné lidské krve. Designéři je také ozdobili obráceným křížem, pentagramem a slovy „Luke 10:18“, která odkazují na biblický verš z Lukášova evangelia: „Řekl jsem jim tedy: Viděl jsem padat Satana jako blesk z nebe.“

Skupina MSCHF černo-červené boty poslala do prodeje, aby se shodovaly s vydáním nejnovější písně Montero, kterou minulý pátek vydal Lil Nas X. Obsah videoklipu prodejům nahrával, neboť jeho obsah tematicky ladí s podobou bot. Zpěvák a raper se v něm klouže po tyči z nebe do pekla.

Design vychází ze staršího modelu Nike Air Max 97. Sama společnost se od podoby tenisek raději distancovala a na uměleckou skupinu podala žalobu u newyorského okresního soudu.

Nike soud žádá, aby zastavil prodej Satanských bot a zabránil MSCHF v používání značky. „Společnost MSCHF a její neschválené boty Satan Shoes pravděpodobně způsobí zmatek a vytvoří chybné spojení mezi produkty společnosti MSCHF a společnosti Nike,“ uvádí v žalobě Nike.

Ďábelské boty už zvedly vlnu kritiky hlavně na sociálních sítích. „Ve skutečnosti už existují důkazy o zmatku a rozředění na trhu, včetně výzev k bojkotu Nike v reakci na uvedení bot Satan Shoes od MSCHF. Jsou založené na mylném přesvědčení, že Nike tento produkt autorizoval a schválil,“ ohradil se Nike.

Někteří náboženští stoupenci a konzervativci, včetně guvernérky Jižní Dakoty Kristi Noemové, kvůli kontroverzní podobě bot kritizovali na Twitteru MSCHF i rapera. Přidal se také evangelický pastor Mark Burns, který tenisky označil za „výtvor zla a kacířství“.

Skupina MSCHF je známá svými kontroverzními kousky. V roce 2019 předělala tenisky Nike Air Max 97 na „Ježíšovy boty“. Ozvláštnila je ocelovým krucifixem a přidala do nich kapku svěcené vody z řeky Jordán.

Dříve také prodala notebook za 1,3 milionu dolarů, který v sobě měl nainstalované nejnebezpečnější počítačové viry. V únoru skupina roztrhala čtyři kabelky Birkin od Hermés, jedny z nejdražších kabelek světa. Vytvořila z nich kolekci sandálů, jejichž cena se pohybovala od 34 000 do 76 000 dolarů.

Reklama

Doporučované