Hlavní obsah

Satelitní snímky ukazují zkázu Houstonu, konečně ho navštíví i prezident Trump

Jak obrovské záplavy Houston postihly, dobře ilustruje porovnání satelitních snímkůVideo: DIGITAL GLOBE, AP

 

Reklama

Donald Trump při první, úterní návštěvě Texasu vynechal nejvíce postižené město Houston, v sobotu ho už navštíví.

Článek

Americký prezident Donald Trump opět navštíví zpustošený Texas, aby si prohlédl škody, které zde napáchal hurikán a bouře Harvey.

Tentokrát zamíří i do Houstonu. Čtvrté největší americké město se proměnilo v jezero, z něhož vyčnívají pouze střechy domů, a stalo se tak symbolem přírodní katastrofy. Americká média Trumpa po první návštěvě Texasu kritizovala, protože do nejpostiženějšího amerického města nepřijel a nevyjádřil tak soucit a účast těm nejvíce postiženým.

„Texas se rychle uzdravuje díky skvělé práci všech mužů a žen, kteří tak tvrdě pracovali. Ale stále je před námi hodně práce. Zítra (pozn. red. v sobotu) se vrátím,” odkázal prezident na svoji druhou návštěvu Texasu na Twitteru.

Prezident podle svých slov nechtěl, aby jeho návštěva zatížila chod záchranných prací. V sobotu ale do Houstonu přijede symbolicky i s částkou 7,85 miliardy dolarů (v přepočtu 192,4 miliardy Kč), o kterou požádal Kongres, aby ji uvolnil jako počáteční pomoc na obnovu poškozených míst.

Opět ho doprovodí i jeho manželka Melania. Ani první dáma se při úterní návštěvě nevyhla kritice. Při odletu do Texasu totiž ve Washingtonu nastoupila na palubu letadla v lodičkách s jehlovými podpatky. Ještě za letu se ale stihla přezout a z letadla vycházela už v teniskách.

Trump také na neděli vyhlásil celoamerický den modliteb za oběti hurikánu a také za úsilí, jakým se Spojené státy postavily k záchranným a rekonstrukčním pracím.

Hurikán a následná bouře si zatím vyžádaly nejméně 47 mrtvých. Více než 42 tisíc lidí zůstává v provizorních ubytovnách. Asi 185 tisíc domů je poškozených nebo zničených. Guvernér Texasu Greg Abbott odhadl, že obnova amerického státu bude trvat několik let a od federální vlády bude potřebovat 125 miliard dolarů (2,7 bilionu Kč).

Reklama

Doporučované