Hlavní obsah

Satoranského a spol. může krize kolem koronaviru posunout přímo na OH

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Satoranský, největší hvězda českého basketbalu, na turnaji MS v Číně

Reklama

Koronavirová krize zpochybňuje sehrání kvalifikačních turnajů pro účast na basketbalovém turnaji OH 2020. Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru, připustil, že se proto v zákulisí rozebírají i varianty, které by na turnaj mohly katapultovat český národní tým mužů i bez kvalifikace.

Článek

Nejen fanoušci basketbalu si bezpochyby ještě dobře vybaví loňské září, kdy na světovém šampionátu v Číně nečekaně zazářily české barvy. Tým kolem Tomáše Satoranského se probojoval až do čtvrtfinále a v konečném pořadí turnaje obsadil šestou příčku.

A to je úspěch, který by jej nyní ve svém důsledku a v dané situaci mohl hypoteticky posunout přímo pod pět olympijských kruhů. Tedy pokud se olympijské hry v Tokiu vůbec uskuteční, pochopitelně.

Turnaj už zná osm svých účastníků, zbývá najít čtyři další. Určit je měly výsledky červnových kvalifikačních turnajů, které jsou však kvůli koronavirové nákaze v ohrožení. Pokud by byly zrušeny, musel by se hledat jiný způsob, jak zbývající kvarteto účastníků doplnit.

Debatuje se o variantě, že by turnaj mohl být doplněn 4 nejlepšími týmy z MS 2019, které ještě účast na OH nemají jistou. V takovém případě by se jednalo o Srbsko, Česko, Polsko a Litvu.

Anebo je tu možnost využít dlouhodobý ranking FIBA. A použít stejnou metodu. Kdo je na něm nejvýš a na OH se ještě neprobojoval? Páté Srbsko, sedmé Řecko, osmá Litva, deváté Česko. I tomuto vysokému umístěním v rankingu FIBA dal pochopitelně hlavní základ úspěch českého výběru na MS v Číně.

Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru, připustil, že možnost přímého postupu české basketbalové reprezentace mužů na olympijský turnaj skutečně nemusí být žádnou fantasmagorií.

„Je to jedna z variant, berte to prosím spíš v rovině spekulace. V současné situaci, kdy může být obtížné kvalifikace sehrát, padla jako jedna z variant obsadit olympijský turnaj podle výsledků světového šampionátu,“ řekl Kejval, člen Mezinárodního olympijského výboru.

„Vývoj situace samozřejmě pozorně sledujeme. Ať už by se český tým dostal na olympijský turnaj jakýmkoli způsobem, byla by to pochopitelně pro český basketbal velká pocta a obrovský úspěch,“ říká Miroslav Jansta, předseda tuzemského basketbalového svazu.

V rámečku si přečtěte, jak vypadal původní postupový klíč na olympijský turnaj. Vlastně stále vypadá, protože dosud ho nikdo nezrušil.

Jak na OH v basketbalu mužů

Počet účastníků:

Olympijského turnaje mužů se zúčastní domácí Japonsko + 11 dalších týmů.

Postoupili z MS 2019:

Osm týmů si zajistilo účast podle pořadí na loňském MS v Číně. A to podle kvót rozdělených mezi jednotlivé kontinenty. Dvě evropská místa uzmuli zlatí Španělé a bronzoví Francouzi. Účast na OH si zajistily i týmy Argentiny (2.), Austrálie (4.), USA (7.), Nigérie (17.) a Íránu (23.). V závorce vždy umístění na turnaji MS 2019.

Ještě 4 volná místa:

Kvůli tomuto kontinentálnímu klíči měly například 5. Srbsko, 6. Česko či 8. Polsko smůlu. A musely se v danou chvíli smířit s tím, že následovat budou 4 kvalifikační turnaje, ze kterých – coby jejich vítězové – vzejdou poslední 4 účastníci olympijského turnaje.

Turnaj ve Victorii:

Čechy poslal los na kvalifikační turnaj do kanadské Victorie. Tam se měli na konci června utkat nejprve ve tříčlenné skupině s Uruguayí a Tureckem. Nejlepší dva týmy by pak šly do semifinále proti dvěma nejlepším z trojice Řecko, Čína, Kanada. A jak už bylo řečeno, jen vítěz tohoto turnaje by jel na OH do Tokia.

Jak už jsme nastínili, systém dodatečné kvalifikace možná koronavirus škrtne.

Velkou otázkou samozřejmě zůstává, zda neškrtne i celé olympijské hry, které by se měly v Tokiu uskutečnit v termínu od 24. července do 9. srpna.

Jiří Kejval je ohledně uskutečnění olympijských her stále optimistou. „Do plánovaného zahájení Her zbývají ještě celé čtyři měsíce, ta krize s koronavirem nemůže trvat věčně… Každopádně není žádný plán B. Olympiáda buď bude, nebo nebude.“

V souvislosti s tokijskou akcí a hrozbou koronaviru se uvažuje o řadě bezpečnostních opatření. Například, že by všichni sportovci po příletu do Japonska museli do čtrnáctidenní karantény. „To je také spekulace. Ale takový režim se například Izraeli v současné krizi velmi osvědčil,“ glosuje myšlenku Kejval.

Proskočily také zvěsti, že by do Japonska na olympijské hry byli ze zahraničí vpuštěni jen jejich účastníci, tedy sportovci, rozhodčí, trenéři a podobně. Nikoli fanoušci-turisté. A na tribunách by tak byli jen domácí japonští příznivci sportu.

„To je opět záležitost z říše spekulací. Zájem o vstupenky je každopádně mezi japonskými příznivci sportu obrovský, sám o sobě převyšuje nabídku desetinásobně. Takže kdyby k řešení, které zmiňujete, případně došlo, hlediště by se rozhodně zaplnila,“ nepochybuje Jiří Kejval.

Reklama

Související témata:

Doporučované