Hlavní obsah

Saudi Aramco klesl zisk i tržby. Ropný gigant má přitom možná být největší IPO na světě

Saudi Aramco: vstup na burzu, podíl ve světových produkcích a hospodaření firmy.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Zisk saúdskoarabského producenta ropy za prvních devět měsíců letošního roku klesl o 18 procent na 68,2 miliardy dolarů (1,6 bilionu Kč). Firma Saudi Aramco to oznámila na svém webu den poté, co dostala povolení vstoupit na domácí burzu, a právě její primární nabídka akcií (IPO) také může být největší na světě. Důvodem nižšího zisku je mimo jiné zřejmě pokles ceny ropy.

Článek

Tržby státní ropné společnosti, jejíž zisk za uvedené období je vyšší než celoroční čistý zisk nejziskovější veřejně obchodované společnosti, kterou je Apple, klesly z 233 miliard na 217 miliard dolarů.

Podle agentury Bloomberg je za nižšími tržbami a ziskem firmy Saudi Aramco pokles průměrné ceny severomořské ropy Brent, která se v uvedeném období snížila meziročně o 11 procent.

Ropný gigant vydělává nejvíc na světě

Loni představoval čistý zisk Saudi Aramco 111 miliard dolarů, což z ní činilo nejziskovější firmu na světě vůbec. Aramco se na světové produkci ropy podílí zhruba deseti procenty.

Rozhovor s ekonomem Lukášem Kovandou o Saudi Aramco:

Ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda o Saudi Aramco.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

Očekává se, že by firma mohla zájemcům nabídnout jedno až dvě procenta akcií, čímž by získala 20 až 40 miliard dolarů (457 až 914 miliard Kč), napsala agentura Reuters. Podle listu Financial Times chce Rijád získat až 60 miliard dolarů.

Společnost by ráda dosáhla ohodnocení dva biliony dolarů, ale saúdské království je připraveno přijmout ohodnocení 1,6 až 1,8 bilionu dolarů, aby byl vstup na burzu úspěšně dovršen, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na obeznámené zdroje.

O nabídce akcií Saudi Aramco se mluví už několik let a byla netrpělivě očekávána. Nabídka je mimo jiné důležitá kvůli získání peněz na plány korunního prince Muhammada bin Salmána, jehož cílem je snížit závislost saúdskoarabské ekonomiky na příjmech z ropy.

Reklama

Doporučované